TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER
İnsanlık yüzbinlerce yıldır varlığını, çok zorlu doğa koşullarında ve kendinden üstün fiziki güce sahip canlılarla olan mücadelesini kazanabilmeye borçludur.
Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu 5820
MASALSIZ ÇAĞ
Türk mizahının büyük bilgesi Nasrettin Hoca’nın bir fıkrası vardır. Bir gün bir minarenin dibine gelir, etrafındakiler “Hoca, buna ne derler?” diye sorarlar. Hoca da “Ne olsa gerek? Yaş kuyudur, güne karşı asmışlar, kurutuyorlar.” der.
Prof. Dr. Ali Duymaz 865
USTA İLE ÖĞRENCİSİ
Tuvana Gülcan, Saint Benoît Fransız Lisesi’ni bitirdikten sonra, sırasıyla Galatasaray Üniversitesi’nde lisans, İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans, Académie Européenne de Théorie du Droit’da ikinci yüksek lisans yaptı, Universitaet des Saarlandes’te doktora çerçevesinde hukuk okudu.
Tuvana Gülcan 707
MASAL NEYE YARAR
Çocukluğumda, uzun kış gecelerini eğlenceli bir şekilde geçirmeye yarardı masallar. Köyde elektrik yoktu ve ben liseye başlayana kadar da olmayacaktı. Kışın güneş erkenden batardı ve hava buz gibi soğuk olurdu.
Nuray Önoğlu 1368
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE MASALIN DERLEME VE İCRA SÜRECİNE KISA BİR BAKIŞ
Tarihi süreç içerisinde, kültürel unsurların nesilden nesile aktarım şekillerinden biri sözlü gelenektir. Masallar da sözlü gelenek içerisinde yer alan kültürel unsurlar arasında bulunmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Elif Şebnem Demirci 1271
MASAL DENEN HAYAT
“Herkesin bir masalı vardır, dinlemesini bilene” Küçük bir çocukken, televizyonda rahmetli Adile Naşit’den masallar dinlediğim anları hiç unutmadım. Ses tonu, duruşu, sevgi dolu bakışları, sıcak anlatımı ile ekrandan biz çocuklara sarılabildiğini hissederdim.
Raşide Yılmaz 885
İYİ BİR DERSİN ŞİFRESİ
Hayatta yaptığımız işlerde o işte başarılı olmak için iyi bir başlangıç birçoğumuz için çok önemlidir. Hatta “iyi bir başlangıç başarmanın yarısıdır” diyebiliriz. Öğretmen olarak bizler bu durumun derslerimizde çok önemli olduğuna çoğu kez şahitlik ederiz.
Cengiz AZMAN 1287
MASAL
Doğuda bir baba vardı Batı gelmeden önce Onun oğulları batıya vardı Birinci oğul batı kapılarında Büyük törenlerle karşılandı Sonra onuruna büyük şölen verdiler Söylevler söylediler babanın onuruna
Sezai KARAKOÇ 316
RİZE’YE DAİR
Mavi ve Yeşilin Şehri, Suyun Her Hali, Dört Mevsimin Kenti, Çayın Başkenti… Rize’yi tanımlarken pek çok ifade kullanılmakta, aslında kelimelerin tanımların ötesinde bir şehir; gezip gören bilir, yaşayan en iyi anlatır misali.
Esra ALEMDAROĞLU 803
KAZANDIK MI ÖĞRETMENİM?
Öğretmen olmak çocukların, yetişkinlerin ve tüm insanların yüreğine dokunmak, hayatını etkilemektir… Ayakları yarıya kadar çamura batmış, yanakları, burunlarının ucu, soğuktan kızarmış, boş bir tarlada oyun oynarken karşılaştım onlarla…
Hacı AYDIN 616
MEHMET SAİT ÇALKA İLE ÖMRÜNÜ MİLLETİNE ADAYAN BİR ŞAİR: MEHMET ÂKİF ERSOY ÜZERİNE…
Mehmet Âkif Ersoy’un doğduğu ve yetiştiği yıllar Osmanlı Devleti’nin buhranlı yani sıkıntılı ve bunalımlı dönemleridir. Bu dönemde, Ruslarla yapılan 93 Harbi (1877), İtalyanlarla yapılan Trablusgarp Savaşı (1911), Batılı dört devlete karşı yapılan Balkan Savaşı (1912) ve I. Dünya Savaşı (1914) Osmanlı devletini oldukça yormuştur.
Mehmet Sait Çalka 328
BİR ÜNİVERSİTE ŞEHRİ: COİMBRA
Avrupa’nın en batısında yer alan Portekiz’in bir şehridir Coimbra. Atlantik okyanusu’ na dökülen Rio Mondego Nehri şehri ikiye ayırır. Şehrin bir tarafı; sakin, geniş yürüyüş yollarını ve Forum olarak bilinen alışveriş merkezini içinde barındırır.
Nisa Altınkeser 955
EL-CEZERİ
El-Cezeri” büyük mucit, bilgisayar biliminin kapısı ilk aralayan büyük alim, düşünür , su saatleri, su makinaları, mum saatleri güneş saatleri, robotlar , otomatlar , şifreli kilitler, şifreli kasalar, kan miktarını ölçen tekneler ,Krank mili , termos, otomatik çocuk oyuncakları gibi altmış farklı makinenin mucidi , dünyanın ilk sibernetik bilgini ve Anadolu'nun en önemli mühendisidir.
Serdar YAZICI 8563
PANDEMİ KORONA COVİD-19 ÜÇGENİ ETRAFINDA YENİ NORMAL SÜRECİ İNCELEME DENEMESİ
Covid-19 nedir ne değildir? Haberleri turkuaz mavisi bantlarla her gün takip ediyoruz. İçinde bulunduğumuz süreci sahi siz nasıl tanımlıyorsunuz? Hastalığın adı ne sizde? Covid-19 mu? Korona mı?
Kübra TUT 1584
KANLI İSMAİL’İN KIZINA SEVDALI MAŞUK
Maşuk, otobüsün kalkmasını bekliyordu. Otobüsün koltuklarının neredeyse yarısı boş olduğu için henüz kalkış saatine biraz daha zaman vardı. Yapacağı yolculuk ve yolculuk sonunda varacağı yer onu hem heyecanlandırıyor hem de kuşkulandırıyordu.
Murat KESELİ 337
KÜÇÜK FİKRET’İN EVİNDEKİ VE KALBİNDEKİ YANGINA DAİR HİKÂYAT
Saat sekiz Tüm aile akşamki yemeğin ardından huzurlu bir uykuya dalmıştı. Çok sevdikleri bu ahşap evde ve semtte geçirdikleri son gece olduğunu henüz bilmiyorlardı. Evin küçük çocuğu bu evde dünyaya gelmiş ve onun adına bahçeye bir fidan dikilmişti.
Melek BAYZAN 276
MASAL TERAPİ
Masallarda kahramanlar sonsuz bir yolculuğa çıkar. Kahramanın Sonsuz Yolculuğu kendini tanıdığında, gerçekleştirdiğinde, sonsuza ulaştığında gerçekleşmiş olur. Kadim öğretilerde; semavi dinlerde; mitolojik, mistik serüvenlerde bu yolculuğun türevlerini görmek mümkündür.
Ömer ESKİ 446
SAİD HALİM PAŞA BİR ISLAH DÜŞÜNÜRÜNÜN HAYATI DÜŞÜNCESİ VE ESERLERİ
Modern Türk İslam tarihine baktığımızda birçok meşum hadiselerle ve çok boyutlu buhranlarla karşılaşırız. Temel nedeni kimlik sorunu olan bu buhranlara karşı düşün hayatımızda birçok düşünür belli başlı tespitler ve cevaplar geliştirmişlerdir
Cengiz Hanoğlu 452
MASAL
Bir varmış, bir yokmuş diye başlasın,
Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde,
Tellak olsun develer, berber olsun pireler,
Üstümüzü yıldızlardan yorganla kaplayalım,
Ahmet YILMAZ 376
POPÜLER YAZILAR
-
İsmail ŞİMŞEK 76392 ÇOCUKLARLA İLGİLİ SÖYLENMİŞ ÜNLÜ SÖZLER
-
Osman ATALAY 14328 KANT’IN ÖDEV AHLAKI
-
Serdar YAZICI 8563 EL-CEZERİ
-
Volkan CİVELEK 8299 TARİH EĞİTİMİNDE AİLENİN ROLÜ
-
Prof. Dr. Firdevs Güneş 7004 ÖDEVİN YARARLARI
-
Volkan CİVELEK 6200 SON CEMRE
-
Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu 5820 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER
-
Lokman BAYNAZOĞLU 5726 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDA EV ÖDEVLERİNİN YERİ VE DEĞİŞİMİ
-
Kemal AKBAYRAK 5281 BİLSEM NEDİR, NE DEĞİLDİR?
-
Lokman BAYNAZOĞLU 4485 EV ÖDEVİ: BİR ÖĞRETİM EFSANESİ
-
Sefa ÖZMEN 4351 TARTIŞMALI BİR ÖĞRENME ARACI: ÖDEV
-
Eminsafa Dilmaç 4197 HAYATA BAKIŞ
-
Dr. Serkan DÜZGÜN 4148 COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİM
-
Emine BARIŞ 3315 ERKEN ÇOCUKLUKTA HER HİKÂYE BİR STEAM
-
Enes SÜKÜT 2811 BİTMEYEN TARTIŞMA : ÖDEV