BİLSEM NEDİR, NE DEĞİLDİR?

Bu sorulardan hazırladığım bir derlemeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

BİLSEM’e girişte torpil var mı?

Yok. Türkiye’de hâlihazırda yapılan en şeffaf seçme sınavlarından bir tanesidir diyebiliriz. Bir öğrencinin BİLSEM yolculuğu süreci ilkokulda 1, 2 veya 3. sınıfta sınıf öğretmeninin aday göstermesi ile başlar. Sınıf öğretmenince aday gösterilmemiş bir öğrencinin BİLSEM’e gitme şansı yoktur. Adaylık sonrası ise tablet tarama sınavı yapılmaktadır. Burada öğrenci belirlenen baraj puanının üzerinde bir puan elde etmek zorundadır. Bu aşamadan sonra ise bireysel tanılama yani zekâ ve yetenek testleri aşaması gelmektedir. Tüm bu aşamaları geçmeden bir öğrencinin şuan için (yönerge değişmediği sürece) BİLSEM’li olma ihtimali yoktur.

Bu soruları kim hazırlıyor? Benim diğer çocuğum daha zekiydi, o kazanamadı.

Bu sizinle çocuğunuz arasında bir durum. Biz karışmayalım. Ama bilimsel olarak şöyle açıklayabiliriz. Zekânın ölçülebilir olup olmadığına ilişkin tartışmalar hâlâ sonuçlanmış değildir. Beraberinde hangi zekâ testinin zekâ seviyesini daha doğru ölçüp ölçmediği de belirsizdir. BİLSEM’e girişte uygulanan prosedür, belli ölçülerde geçerlilik, güvenilirlik çalışmaları yapılmış, mevcut durumda en uygulanabilir olarak kabul edilmiş prosedürdür. Daha zeki olduğunu düşündüğünüz bir çocuğun daha az zeki olduğunu düşündüğünüz bir çocuktan düşük performans göstermesi gayet doğaldır. Sadece gözleme dayalı olan bu bulgularınızda yanılmış olmanız sevindiricidir. BİLSEM’lere gözleme dayalı öğrenci alındığını bir düşünsenize…

BİLSEM’in öğrenci kontenjanı var mı?

Yok. Kurum bazında BİLSEM’lerin bir öğrenci kontenjanı bulunmamaktadır. Az önce belirttiğim tüm bu aşamaları geçmeyi başaran her öğrenci BİLSEM’e kayıt hakkı kazanır. 

BİLSEM ücretli mi?

Değil. Bilim ve Sanat Merkezleri’ne devam eden öğrenciler herhangi bir ücret ödemezler. Ancak velilerimiz Kurumda öğrencilere sunulan imkânları geliştirmek adına bağışçı olabilirler. Burada da miktar “gönlünüzden ne koparsa” olarak belirlenmiştir. Herhangi bir zorunluluk yoktur.

Siz hangi derneğe/vakfa bağlısınız?

Hayır. BİLSEM’ler Milli Eğitim Bakanlığı teşkilat şeması içerisinde yer alan bir kamu kurumudur. MEB, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Özel Yeteneklerin Geliştirilmesi Daire Başkanlığı birimine bağlıdır.

BİLSEM’de ne yapıyorsunuz? 

Eğleniyoruz. Ya da eğlenerek öğrenmeye çalışıyoruz diyelim. Bilim ve Sanat Merkezlerindeki en temel amaç erken yaşlarda tanılanan özel yetenekli öğrencilerin yetenek alanının keşfi ve keşif sonrası bu alanda derinlemesine bilgi, beceri sahibi olmasını sağlamaktır. Bu süreç farklılaştırılmış ders ve atölye süreçleri ile gerçekleştirilmeye çalışılır. Ancak BİLSEM’lerden beklentilerin yüksek oluşu zaman zaman öğrencilerde baskı oluşturabiliyor. Bunun için de farklı süreçleri devreye sokabiliyoruz.



BİLSEM bir kurs ya da etüt merkezi gibi mi?

Değil. BİLSEM’e devam eden öğrencilerin akademik başarılarının arttığı ya da azaldığına dair bir bilimsel veri bulunmamaktadır. BİLSEM’lerde müfredatı takip eden çoktan seçmeli testler çözülmez, çözdürülmez. 

Üniversiteye girişte ek puan veriliyor mu?

Verilmiyor, verilmemeli de…

BİLSEM’den mezun olmasının herhangi bir artısı var mı?

Dediğim gibi mezunlarımıza ne üniversiteye girişte ne de iş dünyasına atılmada herhangi bir pozitif ayrımcılık yapılmıyor. Şuan için BİLSEM mezunlarına % 25 ek ücret vb. bir iş ilanına rastlamıyoruz. Bu bağlamda somut bir artı beklemek doğru olmaz. Ancak öğrencilerimiz çevresindeki problemleri gören ve çözüm üretme adına girişimlerde bulunma içgüdüsü ve kabiliyetine sahip bireyler olarak mezun oluyorlar. İleriki yıllarda mezunlarımızın başarı hikâyelerini umarım hep birlikte izleriz.

Sonuç olarak Bilim ve Sanat Merkezleri ülkemizin eğitim anlamında en özgün ve özerk kurumlarındandır. Hem öğrencilere hem de öğretmenlere sağlanan bu ortam uzun vadede sadece BİLSEM öğrencilerine değil tüm eğitim paydaşlarına fayda sağlayacaktır. Dilerim bundan sonraki her değişim bu gelişimi desteklemeye devam eder. Sağlıcakla kalın.


Etiketler:   

YORUMLAR

Ben robot değilim seçeneğini işaretleyin.

  • Ziya Yıldız   9.02.2024 12:12:22
    Bunca mücadeleniz bir gayesi olmalı gerçek anlamda Zeki çocukları tesbit edip ve sonunda burdan mezün olan çocukların üniversiteye giriş sorunu olmaması gerekiyor varsa Bilsem de bir sorun var demektir,arkadaş bu çocukları siz belirliyorsunuz hemde iki aşamalı olarak birini tesadüfen kazansa sözlü de kaybeder o zaman çocuklar süper zeka maalesef anlaşılıyor Henüz bilsem bu çocuklar özcülük yapacak durumda değil olsa bunları Devlet özel eğitim tabi tutarak ilgi alanlarına göre eğitim için yardımcı olur ve özel burslu öğretim yapmaları için katkı sağlar
    Ben robot değilim seçeneğini işaretleyin.