
YAĞMUR VE ÇOCUK
O bahşetti
Ağaçları biz büyüttük
Önce salıverdik duyguları denize
Ağlara takılan
Bizden başkası değildi
Yağmur ağlayan çocuklara verilen bir
Hediyeydi sıcak günlerde

HASSAS ÇOCUKLAR,DAYANIKLI KARAHİNDİBA VE KIRILGAN ORKİDE
Astrid Frank'ın yazıp Regina Kehn'in resimlediği, Semra Pelek tarafından Türkçeye kazandırılan "Enno ya da Asfalttaki Karahindiba " bir kitaptan daha çok, ruhunu kaybetmiş dünyadaki hassas çocukları anlayabilmemiz için bizlere Hayalistan'dan gönderilmiş bir mektup gibi.

TOKYO’NUN SON ÇOCUKLARI
Bir şehrin son çocukları yaşça küçük olanlar mıdır, kendini çocuk hissedenler midir, yoksa çocuk kalbi taşıyanlar mıdır? Bir ülkenin son çocukları olmak neyi ifade ediyor? Japon yazar Yoko Tawada, Tokyo’nun Son Çocukları adlı kitabında bu sorulardan hangisine cevap veriyor dersiniz.

DEM BU DEMDİR
Bazı şarkılar vardır, sadece “şarkı” demek yetmez onlara. Çocukluğumuzdur onlar, hayatımızın en mutlu anlarında yanı başınızdaki dostumuz… Ruhumuzda fırtınaların koptuğu mevsimlerde acımızı hafifleten deva.

YETİM OSMAN
Bir çocuk tanıyordum. Adı Osman. Mahallemizdeki diğer çocuklar ona Yetim Osman derlerdi. Ben Yetim ne demek bilmezdim. Bilmezdim çünkü o zamanlar daha çok küçüktüm. Sanırım on yaşlarındaydım.

ÇİÇEKLERİN GÖLGESİNDE
Bazı insanlar önünü görebilmesi için çevresinde ne varsa ona tutunmak zorundadır. Yoksa yürüyemez, öylece kala kalır. Mesela Suzan abla var bizim mahallede. Konuşurken saçlarının kıvırcıklığı artar sanki.

OKUL VE ÖĞRETMEN
Uygarlığın gelişimine yazının bulunması kadar katkı sağlayan önemli bir gelişme de matbaanın icadıdır. Son yüzyıllardaki bilimsel gelişmelerin yayılmasına öncülük etmiş, gelişmelerin dünyanın bir ucundan diğer ucuna yayılmasını sağlamıştır.

ÇOCUK VE FELSEFE
Soru sormayla başlar bir çocuğun macerası, hatta hikâyesi. Sormaya başladığı anda başlar var olma süreci… Var olma merdivenin ilk basamağında bir çiçek gibi acar gözlerini yabancısı olduğu dünyaya...

SATRANÇ
Satranç, günümüzden en az 4000 yıl önce Mısır'da oynandığına dair bulgular piramitlerdeki kabartmalarda bulunmaktadır. Yine Çin'de, Mezopotamya'da ve Anadolu'da oynanmaktaydı.

OKULSUZLUK DÜNYANIN SONU DEĞİL
Bir türlü düşmeyen Covit-19 vaka sayıları ve bu sayılarla okulların açılıp açılmayacağı, açılmazsa neler olacağı tartışmaları sürerken neden okulsuz yapamadığımız üzerine biraz düşününce bir kez daha gördüm ki eğitim başka şey, okul eğitimi başka şey aslında.

ÇOCUK EDEBİYATINA GENEL BİR BAKIŞ
Çocukluk, insanın hayatına yön veren bir zaman dilimidir. İnsan kaç yaşına gelirse gelsin yaptığı iyi şeyler de kötü şeyler de bu zaman dilimine dayandırılır.

ÇOCUKLAR İÇİN EDEBİYAT
Pek çok kaynakta edebiyat duygu, düşünce ve hayallerin etkileyici bir şekilde anlatılması olarak geçmektedir. 12 yaşına kadar olan çocukları hedef alan edebi eserler de çocuk edebiyatı olarak adlandırılmaktadır.
POPÜLER YAZILAR
-
Kübra TUT 1291 İŞSİZLİĞİN RESMİNİ YAPABİLİR MİSİN ABİDİN?
-
Cengiz AZMAN 1274 EVDE EĞİTİM YÖNETİMİ
-
Dr. Serkan DÜZGÜN 510 COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİM
-
Enes SÜKÜT 465 YONCA ÖZGÜN İLE UZAKTAN EĞİTİM ÜZERİNE
-
Cengiz AZMAN 444 İYİ BİR DERSİN ŞİFRESİ
-
Sefa ÖZMEN 444 BENLİĞİNİ ARAYAN ÇOCUK
-
İsmail ŞİMŞEK 423 ÇOCUKLARLA İLGİLİ SÖYLENMİŞ ÜNLÜ SÖZLER
-
Nuray Önoğlu 393 MASAL NEYE YARAR
-
Hızır SEFERİNOĞLU 391 TOPRAĞIN KOKUSUNDA
-
Arta Shahini 370 BALKANLAR’IN İSTANBUL’U İŞKODRA