Pek çok kaynakta edebiyat duygu, düşünce ve hayallerin etkileyici bir şekilde anlatılması olarak geçmektedir.
12 yaşına kadar olan çocukları hedef alan edebi eserler de çocuk edebiyatı olarak adlandırılmaktadır. Bazı uzmanlar çocuk edebiyatı diye bir kavramı doğru bulmadığını da belirtiyor…
Kim ne derse desin adına çocuk edebiyatı veya sadece edebiyat deyin. .. Çocuklar için yazılan kitaplar her geçen gün hızla artıyor. Ülkemizin en istikrarlı okurlarının çocuklar olduğunu düşü-nüyorum.
Artık sadece çocuklar için kitap yayınlayan yayınevleri, sadece çocuk kitabı satan kitapçılar var. Bu yakın gelecekte daha da fazla olacaktır kanaatindeyim. Çocuklar için yazan kişilerin artması kaliteyi arttırdığı gibi kalitesizliği de arttırmaktadır. Öğrencilerin gelişimini kötü yönde etkileyen veya olumsuz davranışlara sevk eden kitaplar da eskiye göre daha fazla…
Çocuğa kitap seçme yöntemlerini öğretmek, eleştiri yapmayı anlatmak görevi ailelere ve öğretmenlere düşmektedir.
Çocuk kitaplarının pek çok faydası olduğunu düşünüyorum. Bunlardan en önemli gördüklerim: okuma alışkanlığı kazandırması ve hayal gücünü zenginleştirmesi…
Geleceği tasarlayacak olan geleceğin yetişkinleri olan bugünün çocuklarının yanında taşıması gereken becerilerin okuma alışkanlığı ve bol miktarda hayal gücü olduğu bir gerçektir. Bunu sağlayacak olan benim bildiğim en etkili yol ise okumaktır.
Bu sebepten hareketle çocuklara okuma alışkanlığı kazandıracak kitaplara her zamankinden daha çok ihtiyaç var.
Dikkat eksikliğinin, odaklanamamanın zirve yaptığı günümüzde kitap aynı zamanda en büyük ilaçtır da…
Çocukların kitap okumaya özendirmenin bazı yararlı yan etkileri de oluyor. Mesela kitap satın alan çocuk, biriktirmeyi, sahip çıkmayı, tutumlu olmayı öğrenir. Biz yetişkinler olarak belki bir kitap satın alırken çok üzerinde durmayız ama bir çocuk bir kitap alacaksa en az bir hafta harç-lığını biriktirir, yemesinden, isteklerinden keser ve kitap alır. Bu kitabı alırken de oldukça da seçicidir. Pek boşuna kitap almaz. Bu sayede harcamayı da öğretir.
Kısaca söylemek gerekirse kitap çocuğa sadece okumayı sevdirmez; ona hayatı öğretir. Bu yüzden de çocuklarımızın zihinlerini kaliteli, güzel , edebi değeri olan ve varlık sebebimiz olan Türkçemizi öğreten kitaplara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız