3. Sayı
YAĞMUR VE ÇOCUK
YAĞMUR VE ÇOCUK

O bahşetti
Ağaçları biz büyüttük
Önce salıverdik duyguları denize
Ağlara takılan
Bizden başkası değildi

Yağmur ağlayan çocuklara verilen bir
Hediyeydi sıcak günlerde


Ömer ESKİ 794
3. Sayı
HASSAS ÇOCUKLAR,DAYANIKLI KARAHİNDİBA VE KIRILGAN ORKİDE
HASSAS ÇOCUKLAR,DAYANIKLI KARAHİNDİBA VE KIRILGAN ORKİDE

Astrid Frank'ın yazıp Regina Kehn'in resimlediği, Semra Pelek tarafından Türkçeye kazandırılan "Enno ya da Asfalttaki Karahindiba " bir kitaptan daha çok, ruhunu kaybetmiş dünyadaki hassas çocukları anlayabilmemiz için bizlere Hayalistan'dan gönderilmiş bir mektup gibi.


İsmail ŞİMŞEK 1824
3. Sayı
TOKYO’NUN SON ÇOCUKLARI
TOKYO’NUN SON ÇOCUKLARI

Bir şehrin son çocukları yaşça küçük olanlar mıdır, kendini çocuk hissedenler midir, yoksa çocuk kalbi taşıyanlar mıdır? Bir ülkenin son çocukları olmak neyi ifade ediyor? Japon yazar Yoko Tawada, Tokyo’nun Son Çocukları adlı kitabında bu sorulardan hangisine cevap veriyor dersiniz.


Ömer ESKİ 846
3. Sayı
DEM BU DEMDİR
DEM BU DEMDİR

Bazı şarkılar vardır, sadece “şarkı” demek yetmez onlara.  Çocukluğumuzdur onlar, hayatımızın en mutlu anlarında yanı başınızdaki dostumuz…  Ruhumuzda fırtınaların koptuğu mevsimlerde acımızı hafifleten deva.


Abdullah BAŞ 1130
3. Sayı
YETİM OSMAN
YETİM OSMAN

Bir çocuk tanıyordum. Adı Osman. Mahallemizdeki diğer çocuklar ona Yetim Osman derlerdi. Ben Yetim ne demek bilmezdim. Bilmezdim çünkü o zamanlar daha çok küçüktüm. Sanırım on yaşlarındaydım.


Murat KESELİ 886
3. Sayı
ÇİÇEKLERİN GÖLGESİNDE
ÇİÇEKLERİN GÖLGESİNDE

Bazı insanlar önünü görebilmesi için çevresinde ne varsa ona tutunmak zorundadır. Yoksa yürüyemez, öylece kala kalır. Mesela Suzan abla var bizim mahallede. Konuşurken saçlarının kıvırcıklığı artar sanki.


İbrahim VARELCİ 1128
3. Sayı
OKUL VE ÖĞRETMEN
OKUL VE ÖĞRETMEN

Uygarlığın gelişimine yazının bulunması kadar katkı sağlayan önemli bir gelişme de matbaanın icadıdır. Son yüzyıllardaki bilimsel gelişmelerin yayılmasına öncülük etmiş, gelişmelerin dünyanın bir ucundan diğer ucuna yayılmasını sağlamıştır.


Abdullah KARALİ 834
3. Sayı
ÇOCUK VE FELSEFE
ÇOCUK VE FELSEFE

Soru sormayla başlar bir çocuğun macerası, hatta hikâyesi. Sormaya başladığı anda başlar var olma süreci… Var olma merdivenin ilk basamağında bir çiçek gibi acar gözlerini yabancısı olduğu dünyaya...  


Osman ATALAY 2464
3. Sayı
SATRANÇ
SATRANÇ

Satranç, günümüzden en az 4000 yıl önce Mısır'da oynandığına dair bulgular piramitlerdeki kabartmalarda bulunmaktadır. Yine Çin'de, Mezopotamya'da ve Anadolu'da oynanmaktaydı.


Yıldıray ÖZKURT 1036
3. Sayı
OKULSUZLUK DÜNYANIN SONU DEĞİL
OKULSUZLUK DÜNYANIN SONU DEĞİL

Bir türlü düşmeyen Covit-19 vaka sayıları ve bu sayılarla okulların açılıp açılmayacağı, açılmazsa neler olacağı tartışmaları sürerken neden okulsuz yapamadığımız üzerine biraz düşününce bir kez daha gördüm ki eğitim başka şey, okul eğitimi başka şey aslında.


Selçuk TORPİL 1729
3. Sayı
ÇOCUK EDEBİYATINA GENEL BİR BAKIŞ
ÇOCUK EDEBİYATINA GENEL BİR BAKIŞ

Çocukluk, insanın hayatına yön veren bir zaman dilimidir. İnsan kaç yaşına gelirse gelsin yaptığı iyi şeyler de kötü şeyler de bu zaman dilimine dayandırılır.


Fatma IŞIK 1139
3. Sayı
ÇOCUKLAR İÇİN EDEBİYAT
ÇOCUKLAR İÇİN EDEBİYAT

Pek çok kaynakta edebiyat duygu, düşünce ve hayallerin etkileyici bir şekilde anlatılması olarak geçmektedir. 12 yaşına kadar olan çocukları hedef alan edebi eserler de çocuk edebiyatı olarak adlandırılmaktadır.


Mustafa ORAKÇI 618
3. Sayı
OKUMA BECERİSİ VE ÇOCUK KİTAPLARI
OKUMA BECERİSİ VE ÇOCUK KİTAPLARI

İçinde yaşadığımız zaman dilimini tek bir özellik ile betimlemek ya da adlandırmak neredeyse olanaksız. Her alanda baş döndürücü bir hızla yaşanan değişim aslında küreselleşen dünyanın bir özelliği.


Prof. Dr. Selahattin DİLİDÜZGÜN 1043
3. Sayı
SEVİM AK İLE ÇOCUK VE EDEBİYAT ÜZERİNE
SEVİM AK İLE ÇOCUK VE EDEBİYAT ÜZERİNE

Sevim Hanım, Çay ilkokulundan, Çaydanlıktan, çocukların bakışlarıyla güzelleştirdiği yeşil ve mavinin şehri Rize’den merhabalar, Çaydanlık dergisinin 3. sayısının dosya konusunu “Çocuk ve Edebiyat” olarak belirledik.


İsmail ŞİMŞEK 1150
2. Sayı
ÇOCUKLARLA İLGİLİ SÖYLENMİŞ ÜNLÜ SÖZLER
ÇOCUKLARLA İLGİLİ SÖYLENMİŞ ÜNLÜ SÖZLER

Hayatın her dalından insanların çocuklarla ilgili söyleyecek birkaç sözü vardır. Çocuklarla ilgili bu ünlü sözler, mesele çocuklarla ilgili yorumda bulunmaya gelince insanların fikir yelpazesinin ne kadar da geniş olduğunu gösteriyor.


İsmail ŞİMŞEK 298324

DERGİ SAYILARI

YAZARLARIMIZ
Prof. Dr. Firdevs Güneş Prof. Dr. Gülay Ekici Abdullah BAŞ Abdullah KARALİ Ahmet ÇİFCİ Ahmet YILMAZ Arta Shahini Arzu Çakıcı Ayşe BAŞBUĞ Bahar Agun Bahar TÜTÜNCÜ Bahri HAN Bilge ÇARDAK Bilge Çiğdem Öztunç Bülent İÇBUDAK Bünyamin Gürbüz Burçak Kübra ERDEM Cem Tuncay ŞAHİNKAYA Cengiz AZMAN Cengiz Hanoğlu Dilek ÖZCAN Doç. Dr. Ayşegül Oğuz Namdar Doç. Dr. Derya Girgin Doc. Dr. Olcay YAVUZ Doç. Dr. Selay Arkün KOCADERE Doç. Dr. Selcen COŞKUN Dr. Aziz ZORLU Dr. Hüseyin ÖZTÜRK Dr. Öğr. Üyesi Dursun Aksu Dr. Öğr. Üyesi Elif Şebnem Demirci Dr. Öğretim Üyesi Volkan MUTLU Dr. Serkan DÜZGÜN Ebru DİLİBAL Ebubekir ASLAN Eda MERAL Elif SARI Emine BARIŞ Emine ÇOLAK BAYNAZOĞLU Eminsafa Dilmaç Emrah KAR Emre ARSLAN Enes SÜKÜT Erengül ŞEKER Erkan Saral Erman ŞAHİN Esra ALEMDAROĞLU Fatih ARSLAN Fatma IŞIK Ferit İNCEL Gonçalo Gouveia Hacı AYDIN Hayrunisa Tut Hızır SEFERİNOĞLU Hülya CERRAHOĞLU İbrahim VARELCİ İlhan Oflaz İsmail ŞİMŞEK Kemal AKBAYRAK Kübra TUT Leyla BAĞ Lokman BAYNAZOĞLU Mehmet Sait Çalka Mehmet TEBER Melek BAYZAN Mesut YAZANEL Murat KESELİ Mustafa ORAKÇI Nisa Altınkeser Nuran CEVAHİR KARTAL Nuray Önoğlu Ömer Cihan Özşahin Ömer ESKİ Osman ATALAY Ozan Orhan Özge BEYAZ Özgür SEVİMLİ Pervin Günaydın Kambur Prof. Dr. Ali Duymaz Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu Prof. Dr. Selahattin DİLİDÜZGÜN Prof. Dr. Vefa TAŞDELEN Raşide Yılmaz Rize Milli Eğitim Müdürlüğü Sefa ÖZMEN Selçuk TORPİL Serdar YAZICI Servet Çalışır Sevilay AĞAOĞLU Sezai KARAKOÇ Sibel ÇAĞLAYAN BİLEK Sıla Lezgi Aygün Tuvana Gülcan Volkan CİVELEK Yavuz Yıldırımkaya Yıldıray ÖZKURT Zekeriya ABANOZOĞLU Zeliha Nur TURAN