AIGAI ANTIK KENTI

AIGAI ANTIK KENTI

Aigai Antik Kenti, Manisa’nin Yunusemre ilçesinin Yunt Dagi bölgesinde yer alan Köseler Mahallesi yakininda bulunmaktadir. Osmancali Ilkokulu egitim bölgesi içerisinde yer alan Aigai Antik Kenti birçok tarih meraklisi ziyaretçiyi agirlamaktadir. Gerekse tarihi gerekse dogal güzellikleri ile birçok ziyaretçinin gönlünde yer edinmistir. Bizler de bu kente bir yolculuk baslattik ve oradaki tarihin içinde izleyici olarak yerimizi aldik. Gerek okul olarak gerekse velilerimizin yaptigi ziyaretler sonucunda su bilgilere ulastik. Öncelikle Aigai Antik Kenti hakkinda kisaca bir bilgi vermek istiyoruz. Aigai adi eski Yunancada keçi anlamina gelen “aiya” kelimesinden türetilmistir. Antik yazarlarin aktardigina göre Aigai, MÖ 2. bin yil sonlarinda Yunanistan’dan Anadolu’ya göçmüs olan Aioller tarafindan kurulmustur. Aioller tarafindan kurulan kent, Heredot’un bahsettigi on bir Ailois kentinden biridir 12 kent arasinda sayilmaktadir. Yüksek ve engebeli bir yerde yer almasina ragmen gelebilecek saldirilara karsi kentin çevresi güçlü surlarla çevrilmistir. Yörenin daglik bir yapiya sahip olmasindan dolayi tarim yapilamamistir. Iklimin, bitki örtüsünün ve arazi yapisinin etkisiyle bölgenin sartlarina uygun olarak küçükbas hayvancilik yapilmis ve daha zorlu sartlara uyum saglayabilen keçi yetistirilmistir. Deri, dokuma ve kemik ürünlerinde keçi kullanilmistir. Basilan sikkelerde keçi figürünün yer almasi keçinin birçok alanda öneme sahip oldugunu göstermektedir. Yazi çalismalarinda kullanilmak üzere üretilen parsömenin ham haddesi olan derinin buradan temin edilmesi hayvanciligin ekonomik yasamda önemini arttirmistir.

Çevreye hâkim bir konumdaki kayalik bir tepe üzerinde bulunan kentin tarihi, M.Ö. 8.yüzyila kadar inmektedir. Ancak kurulus tarihi hakkinda kesin bir bilgi yoktur. Surlar içinde üç katli agora ve bu yapiyi tasiyan duvarlar, meclis binasi, teras duvarli stadyum, tiyatro ve Demeter Tapinagi gibi kalintilar bulunmaktadir. M.S. 17 yilindaki depremde büyük ölçüde hasar gördügü bilinmektedir.  Tacitus (Annales, 47) tarafindan da sözü edilen bu depremin yaralari Imparator Tiberius’un yardimlariyla sarilmis ve depremden zarar gören kentler gördükleri yardimlara karsilik sükran ifadesi olarak Italya’da imparatorun bir heykelini diktikleri bilinmektedir. Büyük bir onarim geçirdigi, Hellenistik dönemde ise önemli bir ticari merkez oldugu anlasilmistir. Kent engebeli araziye ragmen surlarla çevrilmistir. Su ihtiyacini karsilamak için sarniçlar yapilmis bu sarniçlara su tedariki olusturabilmek için surlar içindeki kentin sokaklarina taslar dösenmis, yagmur sularini sarniçlarda toplamak için kanalizasyon sistemi olusturulmustur. Kentin engebeli yapisindan dolayi düzlük alanlara ihtiyaç duyulmus, batiya ve güneye bakan yamaçlarinda düz teraslar olusturulmustur. Bu teraslarda tüm halkin kullanabilmesi için Tiyatro, Gymnasium, Stadium ve Hamamlar insa edilmistir. Sosyal yasamda halkin hayatini kolaylastiracak yapilara yer verilmistir. Kültürel alanda da halkin yararlanabilmesi için alanlar olusturulmus ve buralarda birçok faaliyetlerin yapildigi görülmektedir. Kentte et-balik pazarinin kuruldugu da bilinmektedir. Kentin farkli noktalarinda olusturulan kapilar kente giris çikislari kontrol etmede önemli bir yere sahip olmus görülmeye deger eserlerden bazilaridir.



Kent bazi dönemlerde terk edilmis ancak belirli zamanlarda tekrar yerlesimlerin yasandigi bilinmektedir. Bunun örneklerinden biri de Barbar akinlari (Gotlar) sirasinda bölge etkilenmis ve Aigai MS 3. yüzyilin 2. yarisinda bilinçli olarak terk edilmistir. Bizans döneminde yerlesim devam etmis ancak MS 13'üncü yüzyildan sonra ise Aigai’da herhangi bir yerlesim faaliyeti kalmamistir. 

Çesitli kazilarla daha birçok tarihi kalintilar gün yüzüne çikarilmistir. Günümüzde de kazilar devam etmektedir. Her yeni çikan kalintilarla tarih kendini yeniden olusturmaya devam etmektedir. Bizler Osmancali Ilkokulu olarak gezip gördügümüz yerlerden büyük zevk duyduk. Tüm arkadaslarimizi da tarihin bilinmeyen kapilarini aralamak için Aigai Antik Kenti’mize bekliyoruz.
 


Etiketler:   

YORUMLAR

Ben robot değilim seçeneğini işaretleyin.

  • Henüz yorum yazılmadı