Yaratıcı drama eğitmeni/lideri olmak için yalnızca uygulamaya dayalı eğitimler almak veya çeşitli atölye çalışmalarına katılmak tek başına yeterli değildir. Çünkü yaratıcı drama çocukların sadece oyun oynayıp eğlendikleri, taklit ve canlandırmalar ile keyiflendikleri bir yöntem değildir. Birinin sadece uygulamaya dayalı eğitimler alarak yaratıcı drama lideri/eğitmeni olması terzilerin hekimlik yapmasına benzer. Oysa nereye, ne zaman ve nasıl dokunacağını bilen, öngören ve hissedendir yaratıcı drama lideri/eğitmeni… Bu nedenle her lider/eğitmen adayının bu alanda okuması gerekmektedir. Okumaya nerden başlasam diye merak edenler için birkaç önerim var.
Eğitimde Yaratıcı Drama (Prof. Dr. Ömer ADIGÜZEL)
Yaratıcı drama alanında yazılmış herhangi bir kaynak kitap, tez ya da makale açıp kaynakçasına bakın. Listenin en başında gelen kaynaklardan bir tanesidir. Halen Çağdaş Drama Derneği başkanı olan Prof. Dr. Ömer ADIGÜZEL’in kaleme aldığı bu eser alanın adeta kutsal kitabıdır dersek abartmış olmayız.
Yaratıcı Drama Öğretmenimin Günlüğü (Prof. Dr. Tülay ÜSTÜNDAĞ)
Yine alana dair kült eserlerden biri olarak karşımıza çıkan bir eser de Prof. Dr. Tülay ÜSTÜNDAĞ’ın kaleme aldığı Yaratıcı Drama Öğretmenimin Günlüğü adlı kitaptır. Baskı sayısının alıp başını gidişinden içeriğinin kalitesini anlayabiliriz. Diğer yaratıcı drama kitaplarından farklı bir üslupla kaleme alınmış olması da bence ilgi çekiciydi.
Okul Öncesinden İlköğretime, Kuramdan Uygulamaya DRAMA (Prof. Dr. Tolga ERDOĞAN)
Diğer yaratıcı drama alanında çalışanlara nazaran daha fazla sahada görme fırsatı bulduğumuz bir isimdir Tolga ERDOĞAN. Ve bu saha yolculuğunda karşısına çıkan lider/eğitmenlerle bir araya gelerek hazırladığı kamu hizmeti vasfı taşıyan bir eserdir Okul Öncesinden İlköğretime, Kuramdan Uygulamaya DRAMA kitabı. Kitapta hem kuramsal anlamda alana dair hemen her şeyi buluyorsunuz hem de bizzat bölüm yazarlarınca uygulanmış ders planlarını kendinize rehber edinebiliyorsunuz.
BONUS: Dramart İlkokullar İçin Yaratıcı Drama İle Görsel Sanatlar Eğitimi Uygulamaları (Ayşegül OĞUZ NAMDAR, Enes SÜKÜT, Kemal AKBAYRAK)
Benim de yazar ekibinde yer aldığım diğerlerine göre henüz gelişimini tamamlamamış bir eser diyebiliriz. Tematik alanlarda süreçsel drama çalışmak isteyenler için referans olabilecek bir eser. İçerisinde tadında teorik bilgilerle beraber ilkokulda görsel sanatlar eğitimi konusunda hazırlanmış çok sayıda ders planı bulunmaktadır.
YARATICI DRAMA; NE OKUMALI?
Etiketler:
POPÜLER YAZILAR
-
Serdar YAZICI 68767 EL-CEZERİ
-
Osman ATALAY 43746 KANT’IN ÖDEV AHLAKI
-
Lokman BAYNAZOĞLU 36376 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDA EV ÖDEVLERİNİN YERİ VE DEĞİŞİMİ
-
Kemal AKBAYRAK 29072 BİLSEM NEDİR, NE DEĞİLDİR?
-
Prof. Dr. Firdevs Güneş 19647 ÖDEVİN YARARLARI
-
Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu 18709 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER
-
Prof. Dr. Gülay Ekici 16889 EV ÖDEVİ
-
Abdullah BAŞ 10217 BAKMADAN GÖREN ADAM: EŞREF ARMAĞAN
-
Dr. Serkan DÜZGÜN 9577 COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİM
-
Volkan CİVELEK 9232 TARİH EĞİTİMİNDE AİLENİN ROLÜ
-
Cengiz AZMAN 8920 SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL FELSEFESİ
-
Emine BARIŞ 8343 ERKEN ÇOCUKLUKTA HER HİKÂYE BİR STEAM
-
Nuran CEVAHİR KARTAL 8219 ÇOCUK OLMAK
-
Lokman BAYNAZOĞLU 7941 EV ÖDEVİ: BİR ÖĞRETİM EFSANESİ
-
Volkan CİVELEK 7280 SON CEMRE