YANLIŞLIKLA DÜNYANIN ÖBÜR UCUNA UÇAN ÇOCUK

John Boyne, romanları tüm dünyada 51 dile çevrilen, Curtis Brown ödülü ve Gustav Heinemann Barış Ödülü gibi birçok ödüle layık görülen İrlandalı yazar… Çizgili Pijamalı Çocuk, Ormanın Kalbindeki Çocuk, Zirvedeki Çocuk ve Olduğun Yerde Kal kitaplarının da yazarı Boyne.
Tanıştığımıza memnun olduk Sevgili Boyne.

İlk baskısı 2006 yılında, İngiltere’de The Boy in the Striped Pyjamas adı ile David Fickling Books tarafından; Türkçe ilk basımı ise Mayıs 2007’de Tudem Yayınlarından çıkan Çizgili Pijamalı Çocuk ile mest olduk. Boyne’nun başyapıtı bu… Öyle ki 2007 İrlanda Kitap Ödüllerinde, Yılın Çocuk Kitabı Ödülü’nün de sahibi.
Küçük kahramanımız Bruno sizleri bekliyor Sevgili Okur. Kusursuz bir Son Bölüm’e hazır olun.

Nazi toplama kampları gerçeğini iki çocuğun gözünden anlattığı Boyne’nun bu ilk romanı, Miramax tarafından sinemaya da uyarlanarak pek çok ödüle layık görüldü. Tüm bu başarıları New York Times’ın çok satanlar listesinde zirveye yükselmek takip etti. 

Sevgili John Boyne,  memnuniyet seviyemizi arşa çıkaradursun –yine- ilk baskısı 2012 yılında, İngiltere’de The Terrible Thing That Happened to Barnaby Brocket adı ile Doubleday tarafından; Türkçe ilk basımı ise Mart 2013’deTudem Yayınlarından çıkan Yanlışlıkla Dünyanın Öbür Ucuna Uçan Çocuk ile –yeniden- mest olduk. Boyne, Dünyanın en sıradışı çocuğu Barnaby Brocket’in sıradışı öyküsü’yle bizleri hem ‘normal olan/normal olmayan’ üzerine sorgulatıp düşündürüyor hem de bir insanın kendisi olmaktan başka büyük bir servetin ve mutluluğun olmadığını keşfettiriyor.

Elbet dahası var… Okumuyor âdeta yaşıyoruz her bir sayfasını Sevgili Okur. Böylesi heyecanlı, macera dolu, kişisel farkındalıkların günebakan çiçeği gibi açtığı, durup silkindiğimiz, ötekileştirmediğimiz, farklılıkları kucakladığımız bir yapıt.
“Yaklaşık bir dakika sonra, sesini duyuramayacak kadar yükseğe çıkmıştı. Annesi, köpeği ve muhteşem Sidney şehri ağır ağır gözden kayboluyor; artık onu durduracak bir şilte olmadığından, Barnaby Brocket, bundan sonra başına ne geleceği konusunda hiçbir fikri olmadan yükseliyor, yükseliyordu.”(sy.70)

Merhaba Barnaby. Yerçekimi yasasına karşı gelmek nasıl bir duygu? Bizler de seni tanıdıkça değil, anladıkça havalara uçacağız doğrusu.

“Fakat özellikle o gece Sidney gökyüzüne bakanlar, gecenin karanlığından ve ayın beyazlığından fazlasını görmeye hazır olanlar, olağanüstü ve nefes kesen bir manzaraya tanık olabilirler, dünyada basitçe açıklanamayacak şeylerin de var olabileceğini fark edebilirlerdi.”(sy.235)


Etiketler:   

YORUMLAR

Ben robot değilim seçeneğini işaretleyin.

  • Henüz yorum yazılmadı