BİR ATLANTİK ŞEHRİ : PORTO

Merhaba, ben Gonçalo Gouveia. Porto Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (FEUP) biyomühendislik öğrencisiyim. Porto’da yaşıyorum. İngilizler bu şehre Oporto deseler de asıl adı Porto’dur.


Latince adı ‘Portus Cale’ olan Porto; kökenleri milattan önce 200’lü yıllara dayanan ve Portekiz’e adını veren ülkenin kuzeyindeki en büyük şehirdir. Porto dünyaca ünlü şarabıyla bilinir. Ayrıca iç savaş sırasındaki direnişinden dolayı (direnmeyi başaran tek şehir) Porto’ya ‘’invictus’’ yani ‘’fethedilemez’’ de denir. 


Şehrin sembolü olan yerlerin başında Aveniados Aliados gelir. Pek çok tarihi bina, dünyanın en ünlü Mc Donals’ı  ve belediye binasını içinde barındıran Aveniados Aliados Porto’nun en ünlü caddesidir. Aveniados Aliados’un hemen yanında İtalyan mimar Nicolau Nasoni tarafından 18. Yüzyılda tasarlanmış ve şehrin mükemmel manzarasını seyredebileceğiniz Terredos Clerigos yer almaktadır.

Terredos Clerigos’ un bitişiğinde ziyarete açık bir kilise bulunmaktadır. 1880’ den 1914’te Birinci Dünya  Savaşının patlak verdiği döneme kadar olan ve Fransa’nın ‘’iyimserlik, bölgesel barış’’ anlamı verdiği ‘’French Belle Epoque’’ dönemine ait özellikleri barındıran 19.yüzyıl mimarisine sahip ‘’Cafe de Magestic’’ de şehrin önemli yerlerindendir. Douro nehrinin kıyısında bot turları ile ünlü Ribeira bölgesinde ise şarap mahzenlerini ve 14.yüzyılda inşa edilmiş Porto’nun en eski binalarından biri olan Infanle D.Henrique’in doğduğu Casa da Infante’yi ziyaret edebilirsiniz. Infante D.Henrique Portekiz’in 14 ve 15. Yüzyılda Hindistan, Brezilya ve Afrika’daki bir çok ülkeyi almasını sağlayan deniz seferlerinin önde gelenlerindendir.


Porto’nun lezzetleri söz konusu olduğunda öne çıkan iki lezzet vardır. Birincisi Francesinha diğeri ise Tripas a Moda do Porto’dur. Francesinha dana etli taze sosis ve jambondan oluşan, üzeri eritilmiş peynir ve tarife özel sosla kaplanan bir tosttur.Tripas a Moda do Porto ise kökeni sivillerin tüm etlerini deniz seferleri sırasında Portekiz’den ayrılan denizcilere verdikleri ve kendilerine yemek için sadece sakatatlarını bıraktıkları döneme dayanan bir yemektir.
Portekiz’ in bu güzel kıyı şehrine hepinizi bekliyoruz.


Türkçe’ye Çeviren: Bahar Tütüncü


Etiketler:   

YORUMLAR

Ben robot değilim seçeneğini işaretleyin.

  • Henüz yorum yazılmadı