Nedir?
Zor olan’ı yaşadığımız şu günlerde düşünmek için ne kadar da zamanımız oldu? Kelimelerin, kavramların değişmesiyle hayatımızda bir şeylerin değiştiğini gördük. İçeri ve dışarı kavramları yeniden yorumlanmaya çalışıldı. Her bireyin zor deneyimi farklı oldu ve olmaya devam ediyor. Zorun içinde yorulan bizlerin dinlenme ihtiyacı, tatil isteğini beraberinde getirdi. Öte yandan evde yorulan insanın dışarı tatili istemesi, işinden ayrı kalanların uzunca tatillerden sıkılıp çalışmak istemesi; içinde bulunulan durumun farklı boyutların gösteriyor.
Tatil bir olgudur. Hepimizin hayatında zihninde bir yere sahiptir. Ara vermek, başlamak, bitirmek, kesmek, mola vermek, çalışarak dinlenmek... Tatil bir mekânda gerçekleşir, alışkanlıklara göre; dinlenme, uyku, eğlence, gezi, boş vakit gibi kelimelerin yaşantıları bu mekâna eklenir. Bu, tatil kavramından ne anladığımız ile ilgilidir. Tatil mekânının içi boşlukla da dolu olabilir, çılgınca eğlenme ile de. Uzun süre uykuya dalmak ya da bir tatil beldesinde iki hafta geçirmek de tatil sayılabilir. Bu bir akıştır, hızla alakalıdır. Yaptığımız bir program olabilir. Görüntüler, nesneler, zaman, bu akış içinde kendi programlarını uygular.
Tanışmak ve Farkına Varmak
Farkında olmak o ana kadar karşılaşmadığımız bir duygunun, bir düşüncenin farkına varmaktır. Ona anlam vermektir. İletişim, anlam paylaşımıdır. İnsan o zamana kadar dikkat etmediği bir duruma anlam verebilir. Bu kendi davranışı olabileceği gibi aileden birinin davranışı veya toplumda iç içe yaşadığı birinin davranışı da olabilir. Farkında olmak tanımaktır. Düşünce dünyamızda, duygu dünyamızda yeni bir duruma yer açmaktır. Zamanın fakında olmak veya tatilin farkında olmak gibi… İnsan hayatının geç dönemlerinde de büyük kazanımların farkına varabilir. Bu bir ortaya çıkarma işlemidir. Empati kurmayan anne baba bu kavramın farkına varırsa “çocuğuna emirler yağdırırken veya onu azarlarken çocuğun hissettiği duyguyu” anlamaya çalışır. Cüceloğlu’nun dediği gibi: tanıma ve farkında olma çocuğa şu mesajları verebilir: Ben seni önemsiyorum. Söylediklerin benim için önemli. Biz bir aileyiz. Benim yanında güvendesin.
Tatil Tanışma Fırsatıdır.
Anne-baba kendi farkındalıklarını geliştirmeye çalışırken çocuklarının; aile içi iletişim becerileri, sevgi kültürü, okul disiplini, toplumsallık gibi kavramların farkına varmasını sağlayabilir. Bu bakımdan aile bireylerinin birlikte vakit geçirdiği tatil dönemleri tanışma ve farkındalık oluşturma açısından önemli/verimli dönemlerdir. Tatil dönemi iletişim kurduğumuz insanları tanıma adına bir fırsata dönüşebilir. Uzun saatler işte olan anne babanın tatil günlerinde çocuklarla bir arada olması, onları dinlemesi çocuğu tanıma fırsatıdır. Tatil planımızda uzun soluklu şehir turları olabileceği gibi uzun soluklu aile içi diyalogları da olabilir. Bir zaman sonra bütün aile üyeleri, tanımak ve farkında olmak eyleminin içinde bulacaktır kendini. Burada birkaç soru sormak mümkündür: Kendimizi ne kadar tanıyoruz, Çocuğumuzu ne kadar tanıyoruz, Çocuğumuzun davranışlarının ne kadar farkındayız? Tatil döneminde bu üç soruya vereceğimiz yanıtlar ve alacağımız kararlar, uygulayacaklarımız nelerdir? Bu sorulara verilen cevapların, bir kâğıda yazılıp üzerinde düşünülüp konuşulması bile iyi bir başlangıçtır.
Tatili bir fırsata çevirip dinlenmenin ve eğlenmenin (!) yanında canımızı sıkan fakat bir türlü yüzleşemediğimiz, cesurca karşımıza alamadığımız, tanımadığımız, ihmal ettiğimiz kişilere, düşüncelere, duygulara bir fırsat verebilirsiniz.