Size bir şey önerebilir miyim? Önerim bir yetenek kazanmak. Hayal gücümüzü canlandıracak, vicdanımızı ve inanç sistemimizi geliştirecek bir yetenek.
Size önerim ‘Sesli Okumak’
Çok basit bir öneri. Onun güzelliği basitliğinde. Herkes tarafından biliniyor, önemsenmiyor. Ya da okumayı yavaşlattığı için tercih edilmiyor. Nedense herkesin hedefinde hızlı okumak var. Önce yavaş okumayı öğrenelim sonra hızlısına geçeriz. Yanlış anlaşılmasın hızlı okumaya karşı değilim. Bazı şeyler elbette hızlı okunmalı, gözle taranmalı. Zaten hızlı okuma tekniklerinde sadece gözünüz hareket eder, kelimelerin fotoğrafını çekersiniz.
Ben size bunun tersini öneriyorum. Sesli okumayı. Her zaman değil ama günde 10 dakikanızı bile bu işe ayırsanız çok şey kazanırsınız. Her şeyden önce motivasyon arttırıcıdır sesli okumak. Kelimelere ses kıyafetini giydirince adeta kokularını duymaya, hayalimizde canlandırmaya başlarız. Amacımız yazılanların içine dalmak, onu yaşamak. Ağzımızla, gözümüzle, kulağımızla tüm vücudumuzla yaşamak. Okurken zaman zaman yavaşlayıp ona sorular sorular sorun hatta kitapla konuşun. Hata yapmaktan, yanlış okumaktan hiç çekinmeyin. Hele yavaş okumaktan hiç..
Yapılan araştırmalara göre yapım etkisi insan hafızasında önemli bir rol oynuyor. Sesle, gözle ve kulakla aktif olarak katılım öğrenilen bilginin akılda bir öz-referans oluşturup diğer bilgilerden farklılaşmasını sağlar. Böylece bilgiler ileride daha iyi hatırlanabilecek olan uzun süreli hafızaya kaydediliyor.
Biraz çabayla kendimize gündelik hayatta sesli okuma alanları oluşturabiliriz. Kitaplarla konuşmaya ihtiyacımız var. O yüzden sadece sesli de değil mümkün olduğunda yüksek sesli okuma yapmaya çalışın. Kitabı yaşayın, onu özümseyin, kitaba sorular sorun, akıl yürütün.
Sesli okuyun sesli düşünün ki bu dünyada kendi sesinizi bulasınız.
Kendi sesinizi bulma yolunda iyi yolculuklar.
KENDİ SESİNİ BUL

Etiketler:
POPÜLER YAZILAR
-
Serdar YAZICI 121934 EL-CEZERİ
-
Osman ATALAY 56401 KANT’IN ÖDEV AHLAKI
-
Lokman BAYNAZOĞLU 46222 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDA EV ÖDEVLERİNİN YERİ VE DEĞİŞİMİ
-
Kemal AKBAYRAK 40479 BİLSEM NEDİR, NE DEĞİLDİR?
-
Prof. Dr. Gülay Ekici 27150 EV ÖDEVİ
-
Prof. Dr. Firdevs Güneş 26550 ÖDEVİN YARARLARI
-
Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu 22858 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER
-
Nuran CEVAHİR KARTAL 14216 ÇOCUK OLMAK
-
Cengiz AZMAN 14188 SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL FELSEFESİ
-
Özgür SEVİMLİ 13583 ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE
-
Abdullah BAŞ 13285 BAKMADAN GÖREN ADAM: EŞREF ARMAĞAN
-
Emine BARIŞ 12502 ERKEN ÇOCUKLUKTA HER HİKÂYE BİR STEAM
-
Dr. Serkan DÜZGÜN 12159 COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİM
-
Serdar YAZICI 11918 MERYEM EL-İCLİYYE
-
Emrah KAR 10203 ANNE BABALARA ÇOCUK EĞİTİMİ İÇİN 10 GÜZEL ADIM