
TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER
İnsanlık yüzbinlerce yıldır varlığını, çok zorlu doğa koşullarında ve kendinden üstün fiziki güce sahip canlılarla olan mücadelesini kazanabilmeye borçludur.

MASALSIZ ÇAĞ
Türk mizahının büyük bilgesi Nasrettin Hoca’nın bir fıkrası vardır. Bir gün bir minarenin dibine gelir, etrafındakiler “Hoca, buna ne derler?” diye sorarlar. Hoca da “Ne olsa gerek? Yaş kuyudur, güne karşı asmışlar, kurutuyorlar.” der.

USTA İLE ÖĞRENCİSİ
Tuvana Gülcan, Saint Benoît Fransız Lisesi’ni bitirdikten sonra, sırasıyla Galatasaray Üniversitesi’nde lisans, İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans, Académie Européenne de Théorie du Droit’da ikinci yüksek lisans yaptı, Universitaet des Saarlandes’te doktora çerçevesinde hukuk okudu.

MASAL NEYE YARAR
Çocukluğumda, uzun kış gecelerini eğlenceli bir şekilde geçirmeye yarardı masallar. Köyde elektrik yoktu ve ben liseye başlayana kadar da olmayacaktı. Kışın güneş erkenden batardı ve hava buz gibi soğuk olurdu.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE MASALIN DERLEME VE İCRA SÜRECİNE KISA BİR BAKIŞ
Tarihi süreç içerisinde, kültürel unsurların nesilden nesile aktarım şekillerinden biri sözlü gelenektir. Masallar da sözlü gelenek içerisinde yer alan kültürel unsurlar arasında bulunmaktadır.

MASAL DENEN HAYAT
“Herkesin bir masalı vardır, dinlemesini bilene” Küçük bir çocukken, televizyonda rahmetli Adile Naşit’den masallar dinlediğim anları hiç unutmadım. Ses tonu, duruşu, sevgi dolu bakışları, sıcak anlatımı ile ekrandan biz çocuklara sarılabildiğini hissederdim.

İYİ BİR DERSİN ŞİFRESİ
Hayatta yaptığımız işlerde o işte başarılı olmak için iyi bir başlangıç birçoğumuz için çok önemlidir. Hatta “iyi bir başlangıç başarmanın yarısıdır” diyebiliriz. Öğretmen olarak bizler bu durumun derslerimizde çok önemli olduğuna çoğu kez şahitlik ederiz.

MASAL
Doğuda bir baba vardı Batı gelmeden önce Onun oğulları batıya vardı Birinci oğul batı kapılarında Büyük törenlerle karşılandı Sonra onuruna büyük şölen verdiler Söylevler söylediler babanın onuruna

RİZE’YE DAİR
Mavi ve Yeşilin Şehri, Suyun Her Hali, Dört Mevsimin Kenti, Çayın Başkenti… Rize’yi tanımlarken pek çok ifade kullanılmakta, aslında kelimelerin tanımların ötesinde bir şehir; gezip gören bilir, yaşayan en iyi anlatır misali.
POPÜLER YAZILAR
-
Kübra TUT 1289 İŞSİZLİĞİN RESMİNİ YAPABİLİR MİSİN ABİDİN?
-
Cengiz AZMAN 1274 EVDE EĞİTİM YÖNETİMİ
-
Dr. Serkan DÜZGÜN 509 COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİM
-
Enes SÜKÜT 464 YONCA ÖZGÜN İLE UZAKTAN EĞİTİM ÜZERİNE
-
Cengiz AZMAN 444 İYİ BİR DERSİN ŞİFRESİ
-
Sefa ÖZMEN 442 BENLİĞİNİ ARAYAN ÇOCUK
-
İsmail ŞİMŞEK 412 ÇOCUKLARLA İLGİLİ SÖYLENMİŞ ÜNLÜ SÖZLER
-
Hızır SEFERİNOĞLU 390 TOPRAĞIN KOKUSUNDA
-
Nuray Önoğlu 386 MASAL NEYE YARAR
-
Arta Shahini 369 BALKANLAR’IN İSTANBUL’U İŞKODRA