Yönetim kavrami aslinda düzenleme, bir araya getirme, yön verme, koordine etme, planlama organize etme gibi kavramlari içinde barindiran genis kapsamli bir sistemdir. Egitim de insan odakli dogumdan ölüme kadarki kalici, izli, istendik davranis degistirme sürecidir. Kavrami genis kapsamli bir kavramdir. Yönetim ve egitim kavramlari birlikte degerlendirildiginde konunun biraz açilmasi gerektigi ihtiyaci dogmaktadir. Okul bazli düsünüldügünde yönetme isi olarak, ders saatinin yönetimi, dinlenme saatinin yönetimi ya da ögrencinin, ögretmenin, velinin ve toplumunda isin içine girdigi süreci yönetme isi olarak algilanabilir.
Egitim insanoglunun var oldugu günden beri insanligin gündeminde yerini almistir. Algilanma biçimi ya da uygulanma biçimleri bilim ve teknolojinin gelismesi ile sürekli degiskenlik gösterse de amaç hep aynidir. Kendisine, ailesine, ülkesine ve insanliga faydali bir birey yetistirmek. Amaç aslinda çaglar boyunca hep ayni kalmistir ve ayni kalmaya devam edecektir.Bu amaç toplumun ve dünyanin ihtiyaçlarina göre sürekli evirilecek arz talep dengesini her zaman korumaya devam edecektir.
Bilim ve teknolojideki degismeler gelismeler egitim sürecine her zaman yön vermeye ve mükemmeli yakalama ülküsüne yaklasmaya hizmet etmektedir. Bu gelisme ve degismeler dünyada uygulanmakta egitim sistemlerine ihtiyaçlara göre yeni kavramlar girmesine ve yeni uygulamalara gidilmesine yol açmistir. Bunlardan biri de gerek dar anlamda gerek genis anlamda egitimde yönetim kavraminda ortaya çikan degisme ve gelismelerdir.
Egitimde yönetim isi oldukça karmasik ve bilgi,beceri isteyen istir.Örnegin bir derste ders ögretmeninin karsilastigi olumsuz davranisi kontrol altina almasi,bu olumsuz davranistan sinifin diger paydaslarinin zarar görmemesini ya da minimum düzeyde zarar görmemesini saglayabilmek en basit tabiri ile sinif yönetimi ve ayrica zaman yönetimi ile ilgilidir.Bu örnek olayda bahsedilen konu degerlendirildiginde bu ögretmenin istenilen sonuca ulasabilmesi için süreç baslamadan önce iyi bir planlama yapmasi gerekir.Ancak yapacagi planlama ile süreci daha iyi yönetilebilir.Yapacagi planlamada paydaslari yeteri kadar sürece dahil edip etmedigi, sorun davranisin nelerden kaynaklanabilecegi vermek istedigi kazanimlari zamana yeterince yayip yaymadigi gibi birçok degisken u süreçte rol oynar.Süphesiz ki iyi bir sinif yönetimi iyi bir zaman yönetimi ile saglanir.Zaman yönetiminde sinif yönetiminde ögrencilerin yeteri kadar güdülenmeleri ve kurallari ögretmenlerle birlikte belirlemeleri yani sürece dahil olmalari egitimde yönetimi kolaylastiran ve verimi arttiran unsurlarin basinda gelir.
Tipki sinif yönetiminde oldugu gibi okul yönetiminde de ihtiyaçlar dogrultusunda yeni yeni kavramlar ortaya çikmaktadir. Ögrencilerin,velilerin ve ögretmenlerin okul yönetiminde söz sahibi olmalari egitim yönetiminde önemlidir.Iste taraflarin tamaminin sürece dahil oldugu ve yönetime katki sunduklari bu yeni yönetim anlayisina yönetisim denilmektedir.Yönetisim kavrami egitimin tüm paydaslarinin yönetme isine ortak olduklari ve katki sunduklari yönetim anlayisini içinde barindirir.Tipki bir ögretmenin sinif kurallarini olustururken kurallari ögrencilere belirletmesi gibi okul yönetiminde de okul müdürü okul kurallarini tüm paydaslarla beraber belirlerse yönetim isi hem kolaylasir hem de istendik davranislarin kazandirilmasi hedefi daha çabuk gerçeklesir.Örnegin bir okul müdürü mevzuatla belirlenen kurallar hariç diger kurallari belirlerken ne kadar çok ögretmen,ögrenci ve veliyi sürece dahil ederse o kadar güzel sonuçlar elde eder.Mesela okul formasinin rengini belilerken ögrencilerin,ögretmenlerin ve okul aile birligi araciligiyla velilerin görüslerine bas vurup onlarin istek ve önerilerini dikkate alirsa ögrencilerin okula okul formasi ile gelmeleri isteginde önemli oranda gerçeklesme oldugunu görecektir.Ya da okulda düzenlenecek sosyal,kültürel,sportif faaliyetleri planlarken yine tüm paydaslar üzerinde bir ihtiyaç istek analizi yapip planlamayi ona göre yaparsa bu etkinliklere katilimin ve veli desteginin yüksek olacagini görecektir.Ögrenciler açisindan düsünüldügünde kendi istek ve önerilerinin dikkate alindigini fark etmeleri onlarin demokrasi kavramini içsellestirmelerine ve hayatlarinda uygulamalarina yardimci olacaktir.Ya da ögretmenler açisindan düsünüldügünde mevzuatla belirlenen çerçeve sakli kalmak kosulu ile ders programlari yapilirken veya ögretmenlerin nöbet günleri belirlenirken ögretmenlerin istek ve talepleri dikkate alinip ona göre planlama yapildiginda egitim ögretim ortaminda kurum kültürünün olusmasi saglanacak ve ögretmenlerin daha verimli olduklari görülecektir.
Özetle bilim ve teknolojideki gelismelerle sürekli evrilen egitim anlayisiyla beraber egitimde yönetim anlayisi da sürekli evrilmektedir. Yönetim isinde basarinin saglanmasi tüm sürece tüm taraflarin dahil oldugu katilimci bir yönetim anlayisiyla saglanabilir.Yani eger söz konusu egitimse bu süreci yürütmek ve yönetmek ancak siki birliktelikle saglanir.Gelin bu süreci birlikte yönetelim.
BIRLIKTE YÖNETELIM

Etiketler:
POPÜLER YAZILAR
-
Ismail SIMSEK 112531 ÇOCUKLARLA ILGILI SÖYLENMIS ÜNLÜ SÖZLER
-
Osman ATALAY 20187 KANT’IN ÖDEV AHLAKI
-
Lokman BAYNAZOGLU 11932 MILLI EGITIM BAKANLIGINDA EV ÖDEVLERININ YERI VE DEGISIMI
-
Serdar YAZICI 10641 EL-CEZERI
-
Prof. Dr. Firdevs Günes 10252 ÖDEVIN YARARLARI
-
Kemal AKBAYRAK 9283 BILSEM NEDIR, NE DEGILDIR?
-
Volkan CIVELEK 8528 TARIH EGITIMINDE AILENIN ROLÜ
-
Prof. Dr. Özkul Çobanoglu 8201 TARIHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEGI ÜZERINE TESPITLER
-
Volkan CIVELEK 6376 SON CEMRE
-
Dr. Serkan DÜZGÜN 5608 COVID-19 PANDEMISI SÜRECINDE UZAKTAN EGITIM
-
Lokman BAYNAZOGLU 5040 EV ÖDEVI: BIR ÖGRETIM EFSANESI
-
Cem Tuncay SAHINKAYA 4643 ÖZEL EGITIMDE TANILAMA SÜRECI
-
Sefa ÖZMEN 4579 TARTISMALI BIR ÖGRENME ARACI: ÖDEV
-
Eminsafa Dilmaç 4574 HAYATA BAKIS
-
Emine BARIS 3616 ERKEN ÇOCUKLUKTA HER HIKÂYE BIR STEAM