Bu sorulardan hazirladigim bir derlemeyi sizlerle paylasmak istiyorum.
BILSEM’e giriste torpil var mi?
Yok. Türkiye’de hâlihazirda yapilan en seffaf seçme sinavlarindan bir tanesidir diyebiliriz. Bir ögrencinin BILSEM yolculugu süreci ilkokulda 1, 2 veya 3. sinifta sinif ögretmeninin aday göstermesi ile baslar. Sinif ögretmenince aday gösterilmemis bir ögrencinin BILSEM’e gitme sansi yoktur. Adaylik sonrasi ise tablet tarama sinavi yapilmaktadir. Burada ögrenci belirlenen baraj puaninin üzerinde bir puan elde etmek zorundadir. Bu asamadan sonra ise bireysel tanilama yani zekâ ve yetenek testleri asamasi gelmektedir. Tüm bu asamalari geçmeden bir ögrencinin suan için (yönerge degismedigi sürece) BILSEM’li olma ihtimali yoktur.
Bu sorulari kim hazirliyor? Benim diger çocugum daha zekiydi, o kazanamadi.
Bu sizinle çocugunuz arasinda bir durum. Biz karismayalim. Ama bilimsel olarak söyle açiklayabiliriz. Zekânin ölçülebilir olup olmadigina iliskin tartismalar hâlâ sonuçlanmis degildir. Beraberinde hangi zekâ testinin zekâ seviyesini daha dogru ölçüp ölçmedigi de belirsizdir. BILSEM’e giriste uygulanan prosedür, belli ölçülerde geçerlilik, güvenilirlik çalismalari yapilmis, mevcut durumda en uygulanabilir olarak kabul edilmis prosedürdür. Daha zeki oldugunu düsündügünüz bir çocugun daha az zeki oldugunu düsündügünüz bir çocuktan düsük performans göstermesi gayet dogaldir. Sadece gözleme dayali olan bu bulgularinizda yanilmis olmaniz sevindiricidir. BILSEM’lere gözleme dayali ögrenci alindigini bir düsünsenize…
BILSEM’in ögrenci kontenjani var mi?
Yok. Kurum bazinda BILSEM’lerin bir ögrenci kontenjani bulunmamaktadir. Az önce belirttigim tüm bu asamalari geçmeyi basaran her ögrenci BILSEM’e kayit hakki kazanir.
BILSEM ücretli mi?
Degil. Bilim ve Sanat Merkezleri’ne devam eden ögrenciler herhangi bir ücret ödemezler. Ancak velilerimiz Kurumda ögrencilere sunulan imkânlari gelistirmek adina bagisçi olabilirler. Burada da miktar “gönlünüzden ne koparsa” olarak belirlenmistir. Herhangi bir zorunluluk yoktur.
Siz hangi dernege/vakfa baglisiniz?
Hayir. BILSEM’ler Milli Egitim Bakanligi teskilat semasi içerisinde yer alan bir kamu kurumudur. MEB, Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlügü, Özel Yeteneklerin Gelistirilmesi Daire Baskanligi birimine baglidir.
BILSEM’de ne yapiyorsunuz?
Egleniyoruz. Ya da eglenerek ögrenmeye çalisiyoruz diyelim. Bilim ve Sanat Merkezlerindeki en temel amaç erken yaslarda tanilanan özel yetenekli ögrencilerin yetenek alaninin kesfi ve kesif sonrasi bu alanda derinlemesine bilgi, beceri sahibi olmasini saglamaktir. Bu süreç farklilastirilmis ders ve atölye süreçleri ile gerçeklestirilmeye çalisilir. Ancak BILSEM’lerden beklentilerin yüksek olusu zaman zaman ögrencilerde baski olusturabiliyor. Bunun için de farkli süreçleri devreye sokabiliyoruz.
BILSEM bir kurs ya da etüt merkezi gibi mi?
Degil. BILSEM’e devam eden ögrencilerin akademik basarilarinin arttigi ya da azaldigina dair bir bilimsel veri bulunmamaktadir. BILSEM’lerde müfredati takip eden çoktan seçmeli testler çözülmez, çözdürülmez.
Üniversiteye giriste ek puan veriliyor mu?
Verilmiyor, verilmemeli de…
BILSEM’den mezun olmasinin herhangi bir artisi var mi?
Dedigim gibi mezunlarimiza ne üniversiteye giriste ne de is dünyasina atilmada herhangi bir pozitif ayrimcilik yapilmiyor. Suan için BILSEM mezunlarina % 25 ek ücret vb. bir is ilanina rastlamiyoruz. Bu baglamda somut bir arti beklemek dogru olmaz. Ancak ögrencilerimiz çevresindeki problemleri gören ve çözüm üretme adina girisimlerde bulunma içgüdüsü ve kabiliyetine sahip bireyler olarak mezun oluyorlar. Ileriki yillarda mezunlarimizin basari hikâyelerini umarim hep birlikte izleriz.
Sonuç olarak Bilim ve Sanat Merkezleri ülkemizin egitim anlaminda en özgün ve özerk kurumlarindandir. Hem ögrencilere hem de ögretmenlere saglanan bu ortam uzun vadede sadece BILSEM ögrencilerine degil tüm egitim paydaslarina fayda saglayacaktir. Dilerim bundan sonraki her degisim bu gelisimi desteklemeye devam eder. Saglicakla kalin.