Son zamanlarda toplum olarak yanlış yerlere gittiğimizi düşünüyorum. Özellikle gençler olarak. Bunun büyük bir nedeninin çocuğun psikolojisi ve Batı’ya özenmesi olduğu kanısındayım. Sadece gençler olarak değil ülkemizin nüfusunun büyük bir kısmının da buna dâhil olduğunu düşünüyorum.
Bence asıl sorun insanların Batı’ya karşı olan özentiliğinin “çağdaşlık” kavramı altında topluma sunulması. Hâlbuki bu iki kavram birbirinden oldukça farklı. Batının yaptığı her şeyi modernlik ve çağdaşlık altında sıralayamayız.
Bu durumu çözümlemek gerekirse eğer, önce çağdaşlıktan başlayalım. Çağdaşlık; aynı çağdan olma, çağın modernliği gibi kavramlara sahiptir. Bu durumda teknolojinin de etkisiyle tabii ki gelişmelere katılmak, Batı veya Doğu fark etmeksizin üretkenliğe açık olmak gerekir. Yeni yöntemler, cihazlar gibi çağın getirdiği şeylerden faydalanmalı, çağa ayak uydurmalı, elimizdeki teknolojiyi doğru kullanmalı. Burada önemli olan teknolojiden faydalanıp üretken olmak ve çevremizi geliştirecek
ergonomik tasarımlar ortaya koymaktır. Kurduğumuz cümleler kulağa ne kadar süslü veya uzun, sıkıcı gelse de aslında önemli olan şey elimizden, dilimizden düşürmediğimiz cihazlarımızı kontrollü kullanmaktır. Saatlerimizi ekranların boşunda boş yere geçirmek bize bir fayda sağlamayacaktır.
Günümüzde sadece Batı’nın geliştirdiği teknolojiyi kullanmak bizi ne çağdaş ne de Batılı yapacaktır. Günümüzde Batı gelişme olarak bizden daha ilerde olduğu için tabii ki onları örnek alabiliriz. Gelişmeleri takip etmeli, devlet tarafından yurt dışma çıkılabilmesi için öğrencilere destek sağlanmalı, ülkemizde de bu tip araştırma merkezi çocuklara küçük yaşlardan itibaren alıştırılmalıdır.
Şu an insanlar modernliği sadece giyside, eşyada, teknolojik aletlerde vb. kalite olarak sınırlandır sa da aslında modernlik bu değil. Çeşitli uygulamalarda, son model cihazlarınızda paylaştığınız görseller veya videolar sizi modernleştirmez. Modernlik için insana bahşedilen akıl ve iradenizi kullanarak çağa ayak uydurmanız gerekir.
Aynı şekilde hiçbir zararlı alışkanlık sizi doğru bir yöne götürmeyecektir. Bunun içinde teknolojik aletlere karşı olan bağımlılık da mevcut. Zararlı alışkanlıklarla ilgili bir örnek verecek olursak, elektronik sigara ve paket sigara karşılaştırması yerinde olacaktır. Geliştirilmiş olan elektronik sigaraların normal bir sigaradan hiçbir farkı yoktur.
Sonuca baktığımız zaman sonuç yine olumsuz olacaktır. Şimdi de çağın getirdiği yararlı bir konuya bakalım; cihazlardaki boyutun incelmesi, küçülmesi. Taşınamayacak olan bilgisayarlar şu an çantaların içine giriyor. İşte bu durumda da insan olarak akıl ve mantığımızı kullanarak doğru tercihler yaparız ve geliştirilmiş seçenekteki cihazları kullanırız.
Konuyu toparlayacak olursak, ister çağdaşlık deyin ister modernlik; akıl ve iradenizle doğru tercihler yaparak, kullandığınız ve ürettiğiniz şeyler sîzlerle beraber bu gruba girer. Aksi takdirde seçimleriniz sizi çağdaş değil, Batı özentisi bir toplum yapar. Onlar üretip kazanırken sizler her gün kendinizi yok edersiniz.
ÇAĞDAŞ DURUM
ÇAĞDAŞ DURUM
Etiketler:
POPÜLER YAZILAR
-
Aleyna Kuvel 168 LIVED REALITY
-
Yusuf Tüfekçi 164 ÖN SÖZ
-
Rümeysa Özkan 164 YABANSIZ YABAN
-
Rabia Çepnioğlu 116 BABA ŞEFKATİ
-
Tunahan Yahşi 96 DÜŞÜNCE VE BEKLENTİLERİMİZ HAYATIMIZI NASIL ŞEKİLLENDİRİR?
-
Ahsen Keskin 89 BİR VARDIM, BİR YOKTUM FİLİSTİN’DE ÇOCUKTUM
-
Elif Rana Kundakçı 58 BU HANGİ DİL?
-
Elvin Işıl Saruhan 55 BAŞKA TÜRKİYE YOK!
-
Sinem Koban 55 TATLICININ PLANI
-
Esra Kesimal 52 YARIM KALAN HAYAT