Örneğin; içinde bulundukları çevreyi tanıyıp anlamlandırırken küçük çocuklardan sıkça duyduğumuz ‘’Bu Ne?’’ sorusu, işte bu merak duygusunun ve keşfetme isteğinin bir ürünüdür.
Küçük yaştan itibaren çocukların merakla sorduğu bu tip sorular, çocuğun dünyayı keşfetmesine yardımcı olmakla beraber beyin gelişimine de fayda sağlıyor. Ortaya konan bilimsel çalışmalar, bize nöronlar arası bağlantıların çocuğun sorduğu sorularla geliştiğini gösteriyor. Özetle merak edip soru sormak beyin gelişimini etkileyen kritik dönemlerde önemli bir yer tutuyor.
Gelin doğuştan gelen bu duygumuzun eğitimdeki faydalarına bir göz atalım. Eğitimci olarak değerlendirdiğimizde öğrenme sürecinde merak duygusunun öğrenmeyi kolaylaştırdığını görüyoruz. Merak sayesinde öğrenme daha kalıcı hale geliyor. O yüzden biz öğretmenler, derslerimizi anlatırken öğrencilerin merak duygularını kamçılayıcı sorular sorarız.
Ayrıca öğrenme sürecinde meraklı bir öğrenci, öğrenmek için başkasının zorlamalarına gerek duymayıp içindeki o duyguya göre hareket edecektir. Gerektiğinde derslerde kendisine anlatılan müfredat bilgisinin dışına çıkacak, sahip olduğu bilgi yelpazesini genişletebilecektir. Hal böyleyken meraklı öğrencilerin bireysel çalışmalardan daha çok fayda gördüğünü ve öğrenmeyi öğrenme yolunda daha sağlam adımlar attıklarını görürüz.
Dahası, meraklı öğrenciler, ders akışında sordukları sorularla derse canlılık katabiliyor ve öğretmenlerin konuyu daha detaylı anlatmasını sağlayabiliyorlar. Meraklı öğrencilerimiz, dersin anlaşılırlığı konusunda hem sınıftaki diğer arkadaşlarına hem de öğretmen olarak bizlere yardımcı oluyor.
Şunu da belirtmek gerekir ki öğrencilerimizin sahip olduğu merak duygusunu canlandırmak veya canlı tutmak için hem anne babalara hem öğretmenlere görev düşüyor.Bu noktada çocuğun sorduğu sorulara sabırla, doyurucu cevaplar verilmeli ve çocuğa meraklı olmanın iyi bir şey olduğu vurgulanmalıdır.
Çocuk merak ettiği için olumsuz bir tutumla karşılaşmadıkça soru sormaktan ve merak etmekten çekinmeyecektir. İnsanı eğitsel anlamda bu kadar etkileyen merak, sadece eğitim alanında etkilemekle kalmamış, insanlık tarihine ve toplumsal hayata da derinden dokunmuştur.
Haydi şimdi merak etmenin tarihi ve toplumsal faydalarına doğru bir yolculuğa çıkalım. Bilim tarihine baktığımızda bütün bilim dallarının temelinde Felsefe’nin olduğunu görürüz. Felsefe ise kimi düşünürlerin tanımına göre “Soru sorma sanatıdır.’’ İnsanoğlunun soru sorma yoluyla içinde yaşadığı dünyayı, doğayı ve kendi varoluşunu anlamlandırma çabasının altında merak duygusu yatar. Yani bilimsel gelişmeyi, merak etmeye ve bu yönde sorulan sorulara borçluyuz.
İnsanlık tarihinden merakın etkisine çokça örnek verebiliriz. Dünya medeniyetinin bu seviyeye gelmesinde önemli rolü olan keşif ve icatların temelinde meraklı bilim insanlarının yaptığı çalışmaların yattığını görürüz. Ayrıca meraklı denizciler olmasaydı Coğrafi Keşiflerden haberdar olamayacak, yeni kıtalara yelken açamayacaktık. Bugün tarihteki meraklı denizciler sayesinde Dünya’yı daha iyi tanıyoruz.
Örmekleri sizler de çoğaltabilirsiniz. Görüldüğü gibi ‘’merak’’ tek kelime olmasına rağmen oldukça derin ve önemli bir kavram. Hal böyleyken bana da her daim bize yeni şeyler öğreten hayat yolunda ‘’Merakınız hiç tükenmesin!!’’ demek düşüyor.
Saygılarımla...
MERAK SADECE MERAK MI ?

Etiketler:
POPÜLER YAZILAR
-
İsmail ŞİMŞEK 90779 ÇOCUKLARLA İLGİLİ SÖYLENMİŞ ÜNLÜ SÖZLER
-
Osman ATALAY 18893 KANT’IN ÖDEV AHLAKI
-
Serdar YAZICI 9733 EL-CEZERİ
-
Prof. Dr. Firdevs Güneş 8934 ÖDEVİN YARARLARI
-
Volkan CİVELEK 8390 TARİH EĞİTİMİNDE AİLENİN ROLÜ
-
Lokman BAYNAZOĞLU 7258 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDA EV ÖDEVLERİNİN YERİ VE DEĞİŞİMİ
-
Kemal AKBAYRAK 7035 BİLSEM NEDİR, NE DEĞİLDİR?
-
Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu 6860 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER
-
Volkan CİVELEK 6266 SON CEMRE
-
Dr. Serkan DÜZGÜN 4704 COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİM
-
Lokman BAYNAZOĞLU 4659 EV ÖDEVİ: BİR ÖĞRETİM EFSANESİ
-
Sefa ÖZMEN 4441 TARTIŞMALI BİR ÖĞRENME ARACI: ÖDEV
-
Eminsafa Dilmaç 4300 HAYATA BAKIŞ
-
Cem Tuncay ŞAHİNKAYA 3718 ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA SÜRECİ
-
Emine BARIŞ 3468 ERKEN ÇOCUKLUKTA HER HİKÂYE BİR STEAM