ÖĞRETMENLER OKUMA ÇEMBERİNDE

Hüseyin Yardımcı İlkokulu 4-A sınıfı olarak her hafta okuma çemberi etkinliği yapıyoruz. Bu ayki etkinliğimize okulumuz öğretmenlerinden Ceyda Yücesan, Medine Kanbur ve Feyzan Karafil de katıldılar. Birlikte Samet Behrengi’nin “Bir Şeftali Bin Şeftali” kitabını değerlendirdik. Öğretmenlerin katılımı öğrencileri oldukça mutlu etti.

                Kitap okuma alışkanlığı kazandırmada kitap tanıtımı önemli rol oynamaktadır. Çocukların okuma sürecinde kitabın içine girmeleri, kitapla ilgili tartışmalara katılmaları, kitaba olan bakışlarını değiştirmektedir. Bu bağlamda geleneksel kitap okuma etkinliklerinden ziyade çocukları süreç içerisinde aktif kılan okuma etkinliklerinin uygulanması okuma alışkanlığı kazanmada en önemli noktadır.

                Okuma çemberi öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmada etkili bir yöntemdir. Süreç içerisinde öğrenciler aktif olmakta ve kitap farklı yönleri ile değerlendirilmektedir. Okuma çemberi etkinliğinde süreç öğrencilere verilen rollerle ilerlemektedir. Okuma çemberindeki rollerde yönetici bulunmuyor ve kimsenin gruba başkanlık etmesi istenmiyor. Sorgulayıcı rolü, okunan kitapla ilgili sorular hazırlıyor ve paylaşım sırasındaki süreçte sorularını öğrencilere sorarak tartışmada açılım sağlıyor. Bölüm uzmanı, kitaptaki okunan bölümlerdeki ilginç pasajların altını çiziyor, bunun neden önemli olduğunu belirliyor ve paylaşım zamanında bu bölümü arkadaşlarına sesli okuyor. Bağ kurucu, kitapta okunan bölümlerle gerçek yaşam arasında bağ kurmayı deniyor ve paylaşım zamanında kurduğu bağları arkadaşlarıyla paylaşıyor. Sanatçı, okunan bölümle ilgili hissettiklerinden yola çıkarak resim çizip arkadaşlarıyla paylaşıyor ya da karikatür, kolaj, kavram haritası çizebiliyor. Özetleyici, o ana kadar okunan bölümle ilgili özet çıkarıyor ve paylaşım zamanında özeti sesli okuyarak hatırlanmasına yardımcı oluyor. Araştırmacı, kitabın geçtiği yer, zaman, mekan, yazarın hayatı ya da kitapta geçen araştırmaya uygun bölümlerle ilgili araştırmalar yaparak yaptığı araştırmaları arkadaşları ile paylaşıyor. Sahne düzenleyicisi, kitabın geçtiği bölümlerdeki mekanları ayrıntılarıyla betimliyor. Sözcük avcısı, kitapta geçen anlamı bilinmeyen ya da farklı anlamlarda kullanılan sözcüklerle ilgili araştırmalar yaparak arkadaşlarına sunuyor. Karakter ustası, metinde geçen karakterlerin özelliklerini tespit ediyor ve karakterlerin birbirleri ile ilişkisini ortaya koyuyor.



Etiketler:   

YORUMLAR


M
Mehmet Şevki AYKANAT      5.12.2019     
Güzel bir çalışma.Tebrikler

  • E
    Enes Süküt      5.12.2019
    Teşekkür ederim...
Y
Yaşar Koçak      5.12.2019     
Örnek çalışma. Emeği geçenleri tebrik ediyorum...

  • E
    Enes Süküt      5.12.2019
    Teşekkür ederim Sayın Müdürüm...
F
Ferhat DEMIRCAN      5.12.2019     
Emeğinize sağlık kıymetli hocam.

  • E
    Enes Süküt      5.12.2019
    Sağ ol kardeşim.
M
Meryem Eğrioğlu      6.12.2019     
Sorgulama temelli bir yaklaşım

M
Meryem Eğrioğlu      6.12.2019     
Tebrikler

  • R
    RAHİME BOZYURT      6.12.2019
    TEBRİKLER
R
RAHİME BOZYURT      10.01.2024 14:05:55     
PAYLAŞIMIZNIZ ÇOK GÜZEL, ELLERİNİZE SAĞLIK

R
RAHİME BOZYURT      10.01.2024 14:06:35     
TEBRİKLER