“HALKLA İLİŞKİLER ALANI, RİZE MERKEZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ’NİN ÖFKESİNİ KONTROL ETTİ.”

eTwining projesi kapsamında Türkiye genelinde 22 okulun daha katıldığı, Rize Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Ticaret Meslek Lisesi) Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri Alanının yürüttüğü “Öfke Kontrolü” adlı projenin hedef kitlesini 9. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.

Özellikle ergenlik döneminde şiddet olaylarının fazlaca yaşanmasından dolayı gençlerimizin öfke duygusunu tanımalarını, okulda ve sosyal hayatta kişiler arası ilişkilerinde yaşanan şiddet olaylarını azaltmalarını ve kontrol yöntemlerini öğrenerek uygulamalarını sağlamak için anket, sunum ve drama çalışmalarının yer aldığı proje, Aralık 2018-Mayıs 2019 tarihleri arasında 5 aylık bir emekle yürütülerek tamamlandı. 

eTwinning başta Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur. eTwinning iletişim kurmak, iş birliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmaya yönelik tasarlanmış bir platform sunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan eTwinning projesinde eğitimin geliştirilmesine yönelik fikir, uygulama ve dileklerin paylaşılması amacıyla okul, öğretmen ve öğrencilerin bir platformda buluşturulması amaçlanmaktadır.

Öğrencilerin büyük problemlerinden biri olan öfke kontrolüne çözüm üretmek için aralık ayında okulumuz 9. Sınıf öğrencilerine şu anki durumu ölçmemizi sağlayan “Öfkeli misiniz? ve Öfkenizi Kontrol Edebiliyor musunuz?” adlı 2 adet anket formu uygulandı. Bu süreç mart ayında yapılan “Öfke Kontrolü” adlı sunumun ardından hazırlanan panolar ve çeşitli afişlerinde yardımıyla öğrencilerde farkındalık oluşturma çalışmaları ile devam etti. 29 Nisan 2019 Pazartesi günü de projenin son aşaması olan “Öfke Kontrolü” kapsamında seçilen ısınma, tanışma, öfke balonu gibi drama etkinlikleri yine 9. Sınıf öğrencilerine müzikler ve keyif alacakları şekilde canlı olarak yaptırıldı. Son olarak da başta uygulanan anketler yeniden uygulanarak sonucun olumlu anlamda değiştiği gözlendi. Proje sonunda tüm katılımcılara üzerinde “ÖFKEMİ KONTROL EDEBİLİYORUM” yazılı gülen yüz 😊 emojisi olan büyük rozetler dağıtıldı.

Rize ilindeki projeyi yürüten Halkla İlişkiler Alan Şefi Semih UYAN projeyle ilgili değerlendirmede bulunarak;

            “Çağımızın sorunlarından biri olan öfke, aslında doğal bir tepki; fakat temel duygumuz haline geldiğinde bizi ve çevremizdekileri mutsuz edebilmekte. Bu projeyle büyük oranda amaca ulaşmamızla birlikte öfkesini kontrol edebilen bireyler artacak hem kendi mutlu olacak hem de çevresini mutlu edecektir. Mutlu birey mutlu millet demektir. Öfkeyi kontrol etmenin birçok yönteminin yanında en kolaylarını aklımızda tutmamızda fayda var.  Öfke kontrolünün ilk adımı öfkeyi fark etmektir. Sonrasında ise içimizden 10’a kadar saymak, derin nefes almak ve değer mi? sorusunu kendimize sorarak ortamdan uzaklaşmaktır. Bu süre sonunda kendi iç sesimizin de yardımıyla zaten saman alevi olan öfke kendiliğinden sönecektir. Eğer bu uygulamaları yapmazsak öfkeyi kontrol edemez ve şiddete meylederiz, sonuç ise hüsran olur. Bugün hapishanelerimiz öfkesini kontrol edememiş bireylerle dolu.” dedi.

            “Ayrıca proje boyunca gece gündüz emek veren Halkla İlişkiler alanı öğrencileri, maddi manevi destek olan Okul Müdürümüz Haydar ÇAKIR’a ve drama konusunda yardımlarını esirgemeyen Drama Eğitmenleri Nihal TURAN ve Tezcan GENÇER’e çok teşekkür ederim diyerek @rmmtalhalklailiskiler instagram hesabımızla #halklailişkilerheryerde hashtagı ve “iletişebilmek sanattır” sloganıyla aslında temelde iletişimin önemini vurgulayabileceğimiz projeler yapmaya ses getirmeye devam edeceğiz.” dedi.



Etiketler:   

YORUMLAR


Henüz yorum yazılmadı