
Tahir TAN
MERKEZ - Kendirli Şehit Soner Fazlıoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi
- Tarih: 24.09.2024Okunma: 130
Okuldan Benzer Haberler
-
SELİM TELCİ - TAHİR TAN 45 KURAN KURSUNU ZİYARET ETTİK
-
Tahir TAN 46 KUDÜS DAVASI VE BİZ MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖNEMİ
-
Tahir TAN 60 LİSELER ARASI DART YARIŞMASI
-
Tahir TAN 130 KENDİRLİ ÇAY FABRİKASI GEZİSİ
-
Züleyha ALBAYRAK 212 YAŞA(T)SIN RESİM SERGİSİ
-
Elanur ÖZÇELİK 213 KİTAP KOKUSUYLA SOLUKLANDIK
-
618 RİZE FINDIKLI HUZUREVİ ZİYARETİ
KENDİRLİ ÇAY FABRİKASI GEZİSİ
Öğrenci ve öğretmenlerimizle çayın üretim aşamalarını yerinde görmek için Kendirli Çay Fabrikasına bir gezi düzenledik. Fabrika yönetiminin gözetiminde ve yönetiminde çayın toplanıp paketlemesine kadar olan süreç hakkında somut ve birinci elden bilgi sahibi olduk.

ÇAYIN ÜRETİM AŞAMALARI
1. Çayın Toplanması: Çay fidesi dikildikten sonra gübreleme yapılıp yabani otlardan temizlendikten sonra çaylar büyüyüp olgunlaşır. Çay üretimiyle ilgilenen çiftçiler her yılın ilk sürgününe Mayıs ayında başlarlar. Ortalama 45 gün sonra 2. sürgün Temmuzda, 3. sürgün ise Eylül ayında olmak üzere yılda 3 sefer çay toplarlar. toplanan çaylar çay alım yerlerine satılır.
2. Soldurma: Yaş çayın içerdiği %70-80 oranındaki suyun %50-55'e düşürülmesi işlemidir.
3. Kıvırma: Solmuş çay yaprağının değişik çay imalat makinelerinde parçalanması, ezilmesi ve bükülmesi işlemidir.
4. Fermantasyon: Kıvrılan yaş çay yaprağının biyolojik değişikliğe uğratılarak siyah çayda isenen renk, burukluk, parlaklık, koku ve aromanın oluşturulması aşamasıdır.
5. Kurutma: Kıvrılmış ve fermente olmuş çay yaprağının fırınlanarak nem oranının %2-4 seviyelerine indirme işlemidir.
6. Tasnif ve Ambalajlama: Fırından çıkan kuru çayların önceden belirlenen standart elek tellerinden geçirilmek suretiyle incelik, kalınlık ve kalitelerine göre ayrılma işlemidir.
Etiketler: