O BENİM İŞTE

Ders/Sınıf: Ortaokul  -  Türkçe -  8. Sınıf
Ünite: T.8.4. YAZMA
Kazanım: T.8.4.18. Cümlenin ögelerini ayırt eder.
Kazanım Açıklaması: Cümlenin ögelerini ayırt eder. Ara sözlerin açıkladığı ögeyi, vurgulu ögeyi ve ögenin türünü belirler.
Materyal: A4 Kağıdı, Oyun Yönergesi
Etkinlik Süresi: 40 Dakika dakika
Etkinlik Adı: O BENİM İŞTE
Uygulama Alanı: Sınıf İçi
Etkinliğin Uygulanması:

Çeşitli türde ve uzunlukta olan, aynı zamanda da numaralandırılmış cümlelerin yer aldığı bir kâğıt hazırlanır. Ardından kâğıttaki cümleler paralel şeritler halinde kesilir. 10 öğrenciden oluşan bir daire oluşturulur. Bu dairedeki her öğrenciye kesilen cümlelerden verilir. Cümlelerle ilgili öğretmenin elinde bir yönerge bulunur. Öğretmen yönergeyi okur. Yönergede bahsedilen cümleyi elinde bulunduran öğrenci istenilen hareketi yapar. 

Örneğin; Altı çizili ögelerden biri zarf tümleci olanlar yerinde üç kez zıplasın. (Zıplaması Gerekenler 3, 4 ve 2 numaralı cümleyi elinde tutan öğrenciler) Zıplayan öğrencilerden numaralarını söylemeleri istenir. Eğer yanlış bir öğrenci zıplamışsa elenir. Elenene tekerleme, bir şiirin dörtlüğünü ezberleme gibi cezalar verilir. Doğru cevap verenler dairenin içerisinde kalır. Tüm yönergeler bittiğinde hiç hata yapmadığı için dairenin içinde kalanlar alkışlatılır. Ardından cümleler tahtaya yazılır ve öğretmen rehberliğinde ögeleri incelenir. 

Öğrenciler açısından oldukça eğlenceli olan bu oyunda amaç cümlenin ögelerinin genel tekrarını yapmak, aynı zamanda öğrencinin motivasyonunu artırmaktır. Necip Fazıl Kısakürek İmam Hatip Ortaokulu 8/A ve 8/B şubelerinde denediğimiz bu oyundan öğrenciler büyük keyif almışlardır. Ayrıca oyun oynanırken eğlenceli bir fon müziği açılması da etkinliğe renk katmaktadır. 

Etkinlik Fotoğrafları: