ENERJİLERİM DÖNÜŞSÜN

Ders/Sınıf: Ortaokul  -  Fen Bilimleri -  7. Sınıf
Ünite: Ünite 3 Kuvvet ve Enerji / Fiziksel Olaylar
Kazanım: F.7.3.3.1. Kinetik ve potansiyel enerji türlerinin birbirine dönüşümünden hareketle enerjinin korunduğu sonucunu çıkarır.
Kazanım Açıklaması: Esneklik potansiyel enerjisinin kinetik enerjiye dönüşümünü ve kinetik enerjinin de çekim potansiyel enerjiye dönüşümünü buradan da kazanılan çekim potansiyel enerjisinin kinetik enerjiye dönüşümünü öğrencilere eğlenerek ve yaratıcılıklarını ortaya çıkarma fırsatı vererek gözlemledik.Bir oyuncaktan yola çıkarak günlük hayat problemlerine çözüm üretebilir hale gelebilir öğrencilerimiz.
Materyal: LEDLİ Gösteri Araba Seti
Etkinlik Süresi: 80 dakika dakika
Etkinlik Adı: ENERJİLERİM DÖNÜŞSÜN
Uygulama Alanı: Sınıf İçi
Etkinliğin Uygulanması:

Esneklik potansiyel enerjisinin kinetik enerjiye çevrildiği araba ve bu arabanın yol alacağı pist ile sınıfa girilir. Arabanın nasıl yol aldığına dair fikirler üretildikten sonra ilk pist öğrencilerle birlikte kurulur. Esneklik potansiyel enerjisinin kazandırıldığı araba pistte serbest bırakılır ve pistteki 360 derece yolu geçip geçemediği gözlemlenir.Pisti başarıyla geçip yolu tamamlayan araçtaki enerji değişimleri öğrenciler tarafından ifade edilir.Sonrasında özgün yollar oluşturabilmeleri için öğrenciler gruplandırılır.Pistin tasarımı nasıl değiştirilirse oyuncak araba tekrar aynı yolu rahatlıkla geçebileceğine yönelik fikirleri ve tasarımları oluşturulur ve sınıfta paylaşılır.Sıra fikirlerin uygulamaya geçirilmesine gelince gruplar sırayla parçalar halindeki pisti yapmaya başlarlar.Özgün pistini tamamlayan grupların arabasına esneklik potansiyel enerjisi kazandırarak yolu tamamlayıp, tamamlayamadığına bakılır. Yolu tamamlayamayan 360 derece yolu dönemeyen araçların bu yolu neden dönemedikleriyle ilgili sınıfa sorular yöneltilir ve bu fikirlerdan en çok benimsenen grup tarafından uygulanır.Araç pisti başarıyla tamamlarsa sıradaki grup özgün tasarımını yapmak için masaya gelir.Grup çalışmaları akran değerlendirmeleri yapılarak etkinlik sonlandırılır.

Uygulamanın kısa videolarına ulaşmak için 
https://drive.google.com/open?id=1c8UHVPHb0Qp1WRHiuSm_Y1-ESmop1H0U

Etkinlik Fotoğrafları: