DOĞA FİLOZOFLARI MANGAL YAPMAYA KARAR VERİRSE!

Ders/Sınıf: Lise  -  Felsefe -  11. Sınıf
Ünite: ÜNİTE 1 MÖ 6. YÜZYIL-MS 2. YÜZYIL FELSEFESİ
Kazanım: 11.1.2. MÖ 6. yüzyıl-MS 2. yüzyıl felsefesinin karakteristik özelliklerini açıklar.
Kazanım Açıklaması: İlk Çağ felsefesinde özellikle doğa felsefesi tartışmalarını ve filozof görüşlerini felsefi skeç üzerinden anlar.
Materyal: Beyaz çarşaf,pamuk,keçe,yapıştırıcı
Etkinlik Süresi: 40 dakika
Etkinlik Adı: DOĞA FİLOZOFLARI MANGAL YAPMAYA KARAR VERİRSE!
Uygulama Alanı: Sınıf İçi  Okul İçi  Okul Dışı
Etkinliğin Uygulanması:

Etkinliğin en temel amacı Doğa felsefesinde yer alan arkhe(ana madde) ve değişim problemlerini felsefi skeç üzerinden öğrenilmesini sağlamaktır.Bunun yanında yaparak yaşayarak ve drama teknikleriyle de kalıcı ve eğlenceli öğrenmeler sağlamaktır.

Etkinlik içeriği:

Doğa filozofları eski günleri anmak ve felsefi görüşlerini sunmak üzere toplanıp mangal partisi yapmaya karar verir.

Bu toplantıda doğa filozoflarına çeşitli görevler verilir.Odunları parçalama görevini alan Demokritos odunları ince ince bölerken birden bu bölünmenin sınırının olup olmadığını sorgulamaya karar verir.Ve aniden bu bölünmenin bir sınırının olacağını ve bölünmeyen bir şeyin kalacağını bulur ve bağırır. "Buldum, buldum." Etrafındaki diğer filozoflar şaşırarak sorar "Neyi buldun,Demokritos?". Filozoflara dönerek cevap veren Demokritos, sesini yükselterek söyler " Bölünmeyen şeyi, yani ATOMu buldum." Bir anda herkes şaşırır ve Demokritos'a hak verir.

Mangal için gerekli odunları parçalayan Demokritos bunları hazır etmiştir, ancak bunları tutuşturmayı becerememektedir.Uzaktan onu gülümseyerek seyreden Herakleitos aradığı şeyin kendisinde olduğunu söyler ve elindeki çakmağı yakarak ATEŞi işaret eder ve konuşur. "Böldüğün o odunların harekete geçebilmesi ve mangalın hazırlanması için ATEŞe ihtiyaç var." deyip mangalın başına geçer. Ateşle odunları tutuşturan Herakleitos mangalın yeterince harlanmadığını ve ateşin gücünün yeterli olmadığını görür. Bunun üzerine oraya doğru yaklaşmakta olan Anaksimenes "Bensiz yapamacağınızı biliyordum.Bende HAVA mevcut ve şimdi ateşi daha güçlü kılacağım." diyerek elindeki yelpaze ile ateşi yelleyerek ateşi güçlendirir. Mangal ateşi yeterince olgunlaşınca Herakleitos etleri mangala koyar ve pişirmeye başlar.Etler pişmeye başlayınca Herakleitos "Tam da istediğim gibi olmaya başladılar ve etler DEĞİŞMEYE başladı" der. Bunun üzerine kenarda sessizce bekleyen PARMENİDES yıllarca bu günü bekliyormuşcasına "Hayır, yanılıyorsun, etler değişmiyor, hala et olmaya devam ediyorlar. Zaten değişim bir yanılsamadan ibaret." Bunları duyan Herakleitos "Asıl yanılan sensin.Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir." dedikten sonra toplandıkları yerin yanından akan nehiri göstererek "Şu nehre dahi iki kere giremeyiz.Her şey akar, değişir!" Parmenides tam cevap verecekken ortalık birden karışır, tüm filozoflar kendi arkhelerinin doğruluğunu savunmaya başlarlarken mangal ateşini kimse takip etmez.Bu sırada mangal ateşinden bir köz sıçyarak yakındaki otları şiddetli bir şekilde yakar ve yangın çıkar. Kendi tartışmalarına odaklanan filozoflar yangını görünce inanılmaz panik olur ve korkuya kapılırlar.Daha uzakta olan ve yangını fark eden Thales koşarak olay yerine gelir ve elindeki SU ile yangını söndürür ve oradaki tüm filozofların alkışlarını kazanır. Ve filozoflara dönerek "Nasıl ki bu yangını arkhem olan SU ile söndürdüysem, insanlık tarihindeki hurafeleri ve yanlış inançları da ilk filozof olarak söndürdüm." Bu sözler alkış seslerinin daha da artmasına neden olur ve etkinlik bitirilir.

Etkinlik Fotoğrafları: