SÖZ UÇAR, YAZI KALIR Etkinliği

Ders/Sınıf: Ortaokul  -  Sosyal Bilgiler -  5. Sınıf
Ünite: 2. KÜLTÜR VE MİRAS
Kazanım: SB.5.2.1. Somut kalıntılarından yola çıkarak Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının insanlık tarihine önemli katkılarını fark eder.
Kazanım Açıklaması: İlk Çağ'da Anadolu ve Mezopotamya'da yaşamış uygularlıkların kullandığı kil tabletlerden yapılacak ve tabletlere M.Ö. 3200 yılında Sümerlerin icat ettiği çivi yazısı yazılacaktır.
Materyal: Kil hamuru, pişirme kağıdı, kürdan.
Etkinlik Süresi: 80 dakika (2 ders saati) dakika
Etkinlik Adı: SÖZ UÇAR, YAZI KALIR
Uygulama Alanı: Sınıf İçi,  Okul İçi
Etkinliğin Uygulanması:

Çanak çömlek yapımında kullanılan kil hamuru, özel üretim bölgesi olan Nevşehir Avanos'tan sipariş edildi. Kil hamuru, öğrencilere tablet yapabilecekleri miktarda dağıtıldı. Masaların kirlenmemesi için pişirme kâğıdı veya A4 kâğıdı kullanıldı. Öğrenciler, hamura tablet şeklini verdiler. Ardından akıllı tahtadan Sümer çivi yazısı alfabesi açıldı. Çivi yazısı harflerinin altında Latin harfleri yazıyordu. Dağıtılan kürdanlarla tahtadaki harflere bakarak kendi isimlerini yazdılar. Yazma işlemi bitince tabletler okul bahçesinde güneşli bir ortamda kurutuldu. Rize'nin nemli bir şehir olmasından dolayı hamurun hemen kurumayacağı, evlerinde güneşe bakan bir yere koyabilecekleri veya isterlerse fırında pişirebilecekleri söylendi.

Etkinlik Fotoğrafları: