ANNE BABALARA ÇOCUK EGITIMI IÇIN 10 GÜZEL ADIM

ANNE BABALARA ÇOCUK EGITIMI IÇIN 10 GÜZEL ADIM

Sabirli Olun
Egitim tamamen sabir isidir. Çocugunuzun ders basarisi istediginiz düzeyde degilse sabirla ilgilenirseniz ve çocugunuz çalisma aliskanligi kazanirsa basarili olmasi hiç de zor degildir. Sabir ile onlara destek olmaya çalisin. Bazen ögrenciler iki üç gün çalisip derslerinin hemen iyi olmasini isterler, bu mümkün degildir. Fakat bir ay düzenli çalistiktan sonra ders basarilarinin yükselecegini onlara anlatin. Bir fidan nasil sabir ile her sene yavas yavas büyüyor ise çocuklar da derslerinde o sabri gösterdiklerinde ilerleyeceklerdir.

Örnek Olun
Çocuklarimiz dogduklari andan itibaren her an anne ve babasini gördükleri için bizleri örnek alirlar. Evde sokakta misafirlikte sürekli bizimle vakit geçirdiklerinden davranislarimizi örnek alirlar. Davranislarimizin tutarli ve  samimi olmasi gerekiyor ki çocugumuz bizi örnek alarak hayatta saglikli bir sekilde ilerlesin. Çocuklarimiz, bizim tutarsiz davranislarimizi gördüklerinde bizi artik çok ciddi bir sekilde dinlemezler. Yapmis gibi davranip kendilerine arkadaslarini veya baska insanlari örnek alirlar. Çok dikkat etmeli ve onlara güzel örnek olmaliyiz. Kendimiz bir seyler yapiyor (sigara içmek, televizyon izlemek, telefonda oyun oynamak gibi) ve çocugumuzdan yapmamasini istiyorsak, çocugumuz bu çeliskili durumu fark edecek ve uygulamayacaktir.

Birlikte Kitap Okuyun
Birlikte kitap okuma tüm aile bireyleri için güzel bir etkinlik ve ilk adim olabilir. Baba televizyon izlerken çocugunun kitap okumasini istemesi çocuk açisindan tutarsiz bir davranis olarak algilaniyor. Eger ebeveynler olarak kitap okumaya baslarsaniz çocugunuzun kitap okumaya daha istekli oldugunu fark edeceksiniz. Eger okuma yazma bilmiyorsaniz çocugunuzun her aksam size 40 dakika sesli bir sekilde kitap okumasini isteyebilirsiniz. Bizler bir hafta sonra kitap okumayi birakirsak elbette çocuklarimiz da ilerleme saglamayabiliriz. Kendimiz o sabri, örnekligi gösterecegiz ki çocuklarimiz da bizlere bakarak hayata daha güçlü bireyler olarak hazirlansinlar.

Sik Sik Elestirmeyin
Çocuklarimiz bazen çok küçük hatlar yanlislar yapabilirler. Çocuk olduklarini göz önünde bulundurmaliyiz. Çok sik bir sekilde elestirmemeliyiz. Özgüvenlerini zedelersek birçok durumda kendilerini çaresiz ve ise yaramaz hissederler ve mücadele etmeyi birakirlar. “Zaten annem sen ise yaramazsin diyor” “ benden bir cacik olmaz” gibi duygulara kapilarak yapabilecekleri kolay isleri bile yapamamaya baslarlar. Bir bardak mi kirdilar, elbisesi mi yirtildi, düsüp ayagini mi incitti, bu tür durumlarda çocuk olduklarini göz önüne alarak ‘olabilir’ diye düsünmek ve daha dikkatli olmasi gerektigini söylemek daha saglikli olur.

Tehdit Etmeyin ve Kimse ile Kiyaslamayin
Bazen istemeden de olsa onlari tehdit edebiliyoruz. ‘Ben artik senin annen degilim’ gibi bir cümle sizin için basit olabilir ama için çok büyük bir olay olarak algilanir. Sizin saka yaptiginizi anlasalar bile bu duyguyu unutmalari uzun sürebilir. Çocugunuz ödevlerini yapmasi için veya herhangi baska bir durumda tehdit etmek onlar için durumun daha da kötüye gitmesine sebep olabilir. Çocugunuzu baska çocuklar ile kiyaslayarak ders basarilarinin yükselecegini düsünmeniz büyük bir yanilgidir. Çocuklar bu tür durumlarda kiyasladiginiz kisiden nefret etmeye baslar ve onu kiskanir sadece. Ondan daha çaliskan olmayi düsünmezler. Her çocuk farkli yeteneklere sahiptir. Çocugunuzu desteklemeli ve kimse ile karsilastirmamalisiniz. Çocugunuzun yetenekli oldugu alanlara yönlendirmeli ve desteklemelisiniz.

Onlara Güvendiginizi Gösterin
Çocuklar dogduklari andan itibaren sevgi duygusu ile birlikte güven duygusunu da ararlar. Eger çocugunuza güvenmediginizi sürekli dile getirirseniz çocugunuz hayal kirikligi yasayabilir. Çocugunuza güvendiginizi hissettirmeniz gerekir. Birçok çocuk ailelerin kendilerinden bir beklentisi olmadigini hissedip herhangi bir adim atmak istemez. Sana güveniyorum, simdi yapamadiysan ilerde yapacaksin gibi söylemleriniz onu daha iyi motive edecektir. Olumsuz ifadeler kullanarak olumlu bir sonuç elde etmek çok mantikli degildir. Olumlu söylemlerle onu daha ileriye tasiyabilirsiniz.

Sorumluluk Verin
Çocugunuza kendi seviyesine göre sorumluluklar verin. Dikkat etmeniz gereken husus büyük sorumluluklar vermemek. Büyük isler verirseniz o isin üstesinden gelmeyebilir ve özgüven eksikligi yasayabilir. Fakat yasina uygun isler vermeniz kendilerine güvenmelerine ve bir seyler basarabilme duygusunu yasamalarini saglar.
Sorumluluk duygusu çocugun özgüven kazanmasini saglar. Küçük sorumluluklardan baslayarak (ekmek almak gibi, sofrayi toplamak gibi), yapabildikçe farkli sorumluluklar vermeye devam edin. 

Televizyon, Telefon, Tablet ve Bilgisayari Kontrolünüzde Kullanmalarini Saglayin
Ülkemiz televizyon izleme konusunda maalesef Avrupa ülkeleri arasinda ilk siralarda yer almaktadir. Bunun en büyük sorumlusu elbette anne babalar gelmektedir. Çogu annenin ve babanin her aksam izledikleri dizileri, eglence programlari olmasi çocuklarina kötü anlamda örnek olmalarina sebep olmaktadir. Çocugunuza gidip diger odada ders çalis diyerek kendiniz televizyon izliyorsaniz, çocugunuzdan derslerinde ilerlemesini bekleyemezsiniz. Siz içerde maç izlerken çocuk gidip diger odada ders çalisirken aklinin maçta olacagini düsünmelisiniz. Televizyonu kapatarak yaninizda ders çalismasi daha verimli ders çalismasini saglayacaktir. Eger siz izlememeyi basarabilirseniz çocugunuz da ders çalismayi basarabilecektir. Haftada bazi günler televizyonu hiç açmama günleri ilan edebilirsiniz. O günlerde çocuk televizyonun asla açilmayacagini bilerek dikkatini daha iyi derslerine verebilir.
Çocuklarimizin gelecegini ekranlarda karartmamalarini saglayabilmeliyiz. Her istedigi kitabi aldim diyerek sorumlulugu üstümüzden atmamaliyiz. Ya da harçligini vererek isimizin bittigini zannetmemeliyiz.

Okula Gidip Mutlaka Durumunu Ögrenin
Egitimde veli destegi her zaman olumlu sonuçlar dogurur. Çocugunuzun durumunu en az ayda bir kere gidip okul ortaminda ögrenmeliyiz. Bir yil boyunca sadece bir kere veya hiç gitmeyerek sene sonunda çocugunuzun durumunun olumsuz oldugunu ögrendiginizde sasirmamaniz gerekiyor. Çocuk sizi okulda gördügünde kendisini daha degerli ve önemli hissedecektir. Hiç zamaniniz olmamasi demek diger islere veya insanlara zaman ayirip çocugunuza hiç zaman ayirmadiginiz anlamina gelecektir ve çocuk bunu hissedecektir. Benim hiç degerim yokmus hissine kapilacaktir. Toplantidan toplantiya okula gitmek çocugun ders basarisini ilerletmez. Çocugunuzun ders basarisi iyi oldugunda da gitmeye devam ederek ona her zaman destek olmalisiniz. Hiçbir is ve eylem sizin çocugunuzun geleceginden daha önemli degildir. Ayda bir kere de olsa okula gitmek için çabalamalisiniz.

Sevginizi Hissetsinler. Bazen Bunu Dile Getirin
Çocuklarimizi sevdigimizi göstermek onlarin ruh dünyasinda çok olumlu gelismelere yol açacaktir. Çocuklar sevginizi hissettiklerinde birçok sorun ile bas edebilecek güce sahip olabilirler. Çocuklarimizi seviyoruz fakat bazen bunu dile getirmeyi, hissettirmeyi unutuyoruz. Çocugunuz okuldan geldiginde ona durduk yere sarilin, öpün. Hiçbir sebep yokken “Seni Seviyorum” deyin. Sevginizi sik sik dile getirerek ve sarilarak daha güçlü bir birey olacagini fark edeceksiniz. Bayramdan bayrama öptügümüz çocugumuz bizlerden çekinerek büyüyecektir. Onlara sik sik sarilmaniz duygusal olarak birçok sorun ile bas etmelerini saglayacaktir. Birçok anne babanin bundan uzak durdugunu fark etmekteyiz. Daha dikkatli olmali ve çocuklarimizi sevgi dolu bir aile ortaminda büyütmeliyiz. 
 


Etiketler:   

YORUMLAR

Ben robot değilim seçeneğini işaretleyin.

  • Henüz yorum yazılmadı