ANIL BASILI’DAN BALİNO ve NOHUT ADAM

Kahramanımız Lino… Lino’yu, babasının piyano çalışının dışında etkileyen bir diğer şey de annesinin anlattığı hikâyelerdi… Her akşam olduğu gibi o akşam da annesinin anlatacağı hikâyeyi heyecanla beklemekteydi. 

Hikâye, Balinalar Denizi’nde kendisine yeni bir dost aramak için yola koyulan küçük bir balinayı anlatıyordu. Lino, hikâyeden çok etkilenmişti…

“Balinalar Denizi neresi anne?” 

“Tüm balinaların bir arada ve mutlu yaşadıkları kocaman bir su damlası Lino. Kocaman bir su damlası…”

Lino, kendini farklı bir fikrin içinde bulmuştu. “Keşke bir yağmur damlası olabilseydim…” dedi Lino. O, bir balinanın karnında yaşamanın nasıl bir şey olduğunu merak ediyordu artık. Kendisini bir balinanın karnından başka bir yerde hayal edemiyordu. Gizemli bir dünya arıyordu belki de kendine Lino. 

Lino’nun ıslık sesi ile başlayan yolculuğuna tanık olmaya hazır mısın Sevgili Okur?

“Annem çok haklıydı”, dedi içinden. “Hayal ettiğin her şey bir gün gerçekleşebilir.”(Sy.40)

Bundan sonraki yaşamında istediği şeyleri başarabilmek için önce hayal kuracaktı. Hayal ederek başaracaktı.(Sy.54)

Timaş Çocuk Yayınlarından bir hikâye de NOHUT ADAM… Kitaba Sevgili Gizem Gözde Uçar çizimleri eşlik etmekte bu kez… Sevgili Anıl Basılı, dış görünüşünden dolayı diğer orman sakinleri tarafından alay edilip dışlanan Nohut Adam ile karşımızda…

Kahramanımız, küçücük dükkânında ormandan topladığı çeşitli malzemelerle şapkalar tasarlar, tüm gününü geçirdiği dükkânında kendini huzurlu hissederdi. Fakat onu rahatsız eden ve iletişim kurmakta zorlandığı kişiler, kendisiyle sürekli alay ediyor ve o, onlarla karşılaştığında ne yapacağını bilemiyordu. 

“İnsanlar bazen kendini güçsüz ve mutsuz hisseder. Böyle durumlarda elinden gelen en iyi şeyin onu rahatsız eden şeylerden kaçmak olduğunu düşünür. Oysa hiçbir şeyi kaçarak çözemez. Problemler kaçtıkça artar ve daha kalabalık bir şekilde onun peşine düşer.”(Sy.19)

Bir gün, mücadele etmesi gerektiğini işaret etmişti tüm her şey. “Hiç pes etme. Pes etme… Pes… Etme.” Bu cümleyi defalarca tekrarladı Nohut Adam.

Kurduğu dostluğun birleşmesiyle ortaya çıkan ‘umut’ dolu ve kalpleri yumuşacık yapacak “Farklılıklara karşı saygının ve hoşgörünün önemini vurgulayan…” bir hikâyeye sarılacaksın Sevgili Okur.

“Ormanın en iyi şapkacısından şapkalar! Şapka ister misiniz?”

“Ne de olsa, güzel bir kitap demek, hayal üreten bir kitap demektir, öyle değil mi?”

Herman Melville/Moby Dick
 


Etiketler:   

YORUMLAR

Ben robot değilim seçeneğini işaretleyin.

  • Henüz yorum yazılmadı