aydanl k Dergisi Arama Sonu lar

OLMAZ i in arama sonu lar ...
Foto raf Ba l k
DUYGU VE DÜŞÜNCE EĞİTİMİ DUYGU VE DÜŞÜNCE EĞİTİMİ
Vaktiyle şöyle bir söz okumuştum: “Küçük insanlar KİŞİLERİ, orta grup insanlar OLAYLARI, büyük insanlar ise FİKİRLERİ konuşur”. Daha sonra düşündüğümde kendi içimde de basit duygu, his ve düşüncelerimin kişilerle özellikle onların kusurlarıyla, orta duygu ve hislerimin olay ve problemlerle, üstün duygu, his ve düşüncelerimin fikirlerle meşgul olduğunu gördüm.

Bahri HAN
SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL FELSEFESİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL FELSEFESİ
Sınıf, öğretmenin öğrencilerine bilgi ve beceri kazandırma süreçlerini etkileşimli olarak uyguladığı alandır. Sınıf yönetimi ise etkileşim süreçleri ile aynı sınıfta bulunan öğrencilerin kuralları benimsemesi, olumlu kazanım süreçlerinin fayda sağlayacak şekilde sürdürülmesidir.

Cengiz AZMAN
LİDERLERİN HİKÂYESİ LİDERLERİN HİKÂYESİ
Bir bebek minik avuçlarında güzel ve mutlu bir hikâye taşıyarak merhaba der dünyaya. Ellerini yumruk yaparak dünyayı avuçlarımda tutuyorum der adeta. Ruhunu teslim eden bir insan ellerini iki yana açarak buraya ait hikâyesinin bittiğini anlatır geriye kalanlara.

Ferit İNCEL
ANNE BABALARA ÇOCUK EĞİTİMİ İÇİN 10 GÜZEL ADIM ANNE BABALARA ÇOCUK EĞİTİMİ İÇİN 10 GÜZEL ADIM
Sabırlı Olun Eğitim tamamen sabır işidir. Çocuğunuzun ders başarısı istediğiniz düzeyde değilse sabırla ilgilenirseniz ve çocuğunuz çalışma alışkanlığı kazanırsa başarılı olması hiç de zor değildir. Sabır ile onlara destek olmaya çalışın.

Emrah KAR
“KELEBEKLER VE İNSANLAR” ÜZERİNE “KELEBEKLER VE İNSANLAR” ÜZERİNE
Sevgili Üstün Dökmen’e ait, Remzi Kitabevi’nden ilk basımı 2011 yılında yayımlanan bu romanın konusu -yazarın klâsik gelişim kitaplarının aksine- farklılıkları ve benzerlikleriyle iki kusursuz kelebeğin ve iki özürlü gencin aşk hikâyesidir. Sevgili Dökmen diyor ki:

Pervin Günaydın Kambur
Z KUŞAĞINI ANLAMAK Z KUŞAĞINI ANLAMAK
Değişmeyen tek şey değişimdir. Doğanın kanunu gereği canlı ve cansız varlıklarda sürekli değişimler olmaktadır. Bu değişimler içerisinde elbette insan da yer almaktadır. Çevrenin etkisi ile insan psikolojik, sosyal, kültürel, zihinsel, bedensel gibi birçok alanda değişebilmektedir. İnsanın değişimi dünyanın değişimi demektir.

Fatih ARSLAN
KARAR KARAR
İnsanlar ne düşünüyordu, mutlular mıydı? Sanki herkesin iyi ya da kötü bir derdi vardı. Hava benim aksime mutluluk yayıyordu. Güneş içimdeki sıkıntıya inat daha bir parlıyor, kuşlar da cıvıltılarıyla eşlik ediyordu ona. Sıcağa daha fazla dayanamayıp gömleğimin yakalarını, belki rüzgâr gelir umuduyla, salladım.

Ebru DİLİBAL
MEKTUP MEKTUP
Sevgili Öğretmenim, aradan çok uzun yıllar geçti biliyorum, belki bu mektup size ulaştığında beni hiç tanımayacaksınız, elinize alıp hiç okumayacaksınız ya da söylemeye dilim varmıyor ama belki de hayatta olmayacaksınız. Farkındayım. Çünkü her şey sürekli değişiyor öğretmenim.

Arzu Çakıcı
BİLSEM NEDİR, NE DEĞİLDİR? BİLSEM NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Ülkemizde özel yetenekli bireylere destek eğitimi hizmeti veren Bilim ve Sanat Merkezleri, kısa adı ile BİLSEM, hakkında velilerin kafasında çok fazla soru işareti var. Her ne kadar BİLSEM’ler sosyal medya platformlarında faaliyetlerine ilişkin paylaşımlarını artırmış olsalar da BİLSEM öğretmenleri olarak her yıl çok sayıda soru almaya devam ediyoruz.

Kemal AKBAYRAK
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA SÜRECİ ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA SÜRECİ
Bütün anne babalar için çocuk sahibi olmak en özel yaşantılardan birisidir. Çocuk sahibi olmak kadar çocuğun bütün yönleriyle “NORMAL” olması en büyük beklentidir. Bu beklenti maalesef ki bazı aileler için hayal kırıklığına dönüşebiliyor.

Cem Tuncay ŞAHİNKAYA
SUSSAN OLMUYOR, SUSMASAN OLMAZ SUSSAN OLMUYOR, SUSMASAN OLMAZ
‘‘Allah’ım! Bizlere, değiştiremeyeceğimiz şeyleri kabullenmek için metanet, değiştirebileceğimiz şeyleri değiştirebilmemiz için cesaret ve ikisinin arasındaki farkı anlayabilmemiz için de feraset ver…’’

Eminsafa Dilmaç
BAKMADAN GÖREN ADAM: EŞREF ARMAĞAN BAKMADAN GÖREN ADAM: EŞREF ARMAĞAN
Hayal gücünün sınırlarını çizemeyen insanoğlu; hiç görmediği bir şeyi -mesela gün batımını, baharda açan çiçekleri, lapa lapa yağan karın gökyüzündeki dansını yahut maviliklerde uzayan balıkları- resmedebilir mi? “Bakmak ve görmek” ilişkisi…

Abdullah BAŞ
KARACA; HAMBURGER GO HOME YAŞASIN KÖFTELER KARACA; HAMBURGER GO HOME YAŞASIN KÖFTELER
Hamburger veya sadece Burger, iki dilim yuvarlak sandviç ekmeği arasına yerleştirilen bir köfteyle yapılan sandviç türü. Genellikle ketçap, mayonez, turşu, soğan, domates, hardal ve bunun gibi değişik malzemelerin ilavesi ile servis edilen Amerikan usulü bir dürüm çeşididir.

Kübra TUT
ÖMER ADIGÜZEL İLE “EĞİTİMDE YARATICI DRAMA” ÜZERİNE ÖMER ADIGÜZEL İLE “EĞİTİMDE YARATICI DRAMA” ÜZERİNE
Ömer Hocam, söyle başlayalım isterseniz “Yaratıcı Drama” kavramı yanlış kullanılan, yanlış anlaşılan bir kavram. Drama, Yaratıcı Drama, Eğitimde Yaratıcı Drama, Canlandırma kavramları aynıymış gibi kullanılabiliyor.

Ömer ESKİ
YARATICI DRAMA NE DEĞİLDİR? YARATICI DRAMA NE DEĞİLDİR?
Yaratıcı drama yöntemi eğitim-öğretim sürecinde öğretmenler tarafından en çok kullanıldığı iddia edilen yöntemlerin başında gelmektedir. Yöntemi derslerde uyguladığını belirten öğretmenlerden yöntemin kullanımı ile ilgili ayrıntı istendiğinde öğretmenlerin genellikle sınıfta yaptıkları doğaçlama veya metin canlandırma faaliyetlerini yaratıcı drama olarak adlandırdıkları anlaşılmaktadır.

Enes SÜKÜT
BALDAN SORULUR ARININ MARİFETİ BALDAN SORULUR ARININ MARİFETİ
Her dal baharı bekler tomurcuk dilinden bir merhaba için doğaya. Cemre düşer yüreğine ağacın, artık dönüş yoktur kışa. Lakin güneşin yüreğe dokunan ilk ısısı olmazsa olmazdır. Baldan sorulur arının da marifeti. Herkes tadını bilir de, aklına gelmez çektiği.

Abdullah BAŞ
EV ÖDEVİ EV ÖDEVİ
Ödev veya ev ödevi kavramları eş anlamlı kavramlar olup, öğretmenler tarafından öğrencilere verilen ve genellikle sınıf dışında yapılan yazılı veya sözlü çalışmalar olarak ifade edilmektedir. Genellikle ilkokul düzeyinde ev ödevi, daha sonraki yıllarda etkinlik, proje, araştırma ve performans ödevi şeklinde olmaktadır.

Prof. Dr. Gülay Ekici
BİTMEYEN TARTIŞMA : ÖDEV BİTMEYEN TARTIŞMA : ÖDEV
Ev ödevlerinin öğrenci başarısı üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak net bir şekilde ortaya konmuş olmamasına rağmen bu uygulamanın eğitim-öğretim sürecindeki ağırlığı her geçen gün daha da artmaktadır.

Enes SÜKÜT
“KİTAP OKUMA” ÜZERİNE “KİTAP OKUMA” ÜZERİNE
Kimilerine göre çok gerekli, kimilerine göre çok sıkıcı bir eylem: Kitap okuma. Büyüklerimizden ve öğretmenlerimizden sıkça duyarız ''Kitap okuyun!'' cümlesini. Niye bu kadar vurgulanıyor bu okuma? Neden bu kadar önemli? Ya da niye bu kadar sıkıcı görülüyor?

Ozan Orhan
KANT’IN ÖDEV AHLAKI KANT’IN ÖDEV AHLAKI
"Acaba insan tabiatı itibarıyla ahlaken iyi midir kötü müdür? İnsan tabiatı itibarıyla ne iyi ne kötüdür, çünkü o tabiatı itibariyle ahlaki bir varlık değildir. O, ancak aklı ödev ve yasa fikrini (Begriffen der Pficht und des Gesetzes) geliştirdiğinde ahlaki bir varlık haline gelir.

Osman ATALAY
TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER
İnsanlık yüzbinlerce yıldır varlığını, çok zorlu doğa koşullarında ve kendinden üstün fiziki güce sahip canlılarla olan mücadelesini kazanabilmeye borçludur.

Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu
MASAL NEYE YARAR MASAL NEYE YARAR
Çocukluğumda, uzun kış gecelerini eğlenceli bir şekilde geçirmeye yarardı masallar. Köyde elektrik yoktu ve ben liseye başlayana kadar da olmayacaktı. Kışın güneş erkenden batardı ve hava buz gibi soğuk olurdu.

Nuray Önoğlu
İYİ BİR DERSİN ŞİFRESİ İYİ BİR DERSİN ŞİFRESİ
Hayatta yaptığımız işlerde o işte başarılı olmak için iyi bir başlangıç birçoğumuz için çok önemlidir. Hatta “iyi bir başlangıç başarmanın yarısıdır” diyebiliriz. Öğretmen olarak bizler bu durumun derslerimizde çok önemli olduğuna çoğu kez şahitlik ederiz.

Cengiz AZMAN
RİZE’YE DAİR RİZE’YE DAİR
Mavi ve Yeşilin Şehri, Suyun Her Hali, Dört Mevsimin Kenti, Çayın Başkenti… Rize’yi tanımlarken pek çok ifade kullanılmakta, aslında kelimelerin tanımların ötesinde bir şehir; gezip gören bilir, yaşayan en iyi anlatır misali. 

Esra ALEMDAROĞLU
EL-CEZERİ EL-CEZERİ
El-Cezeri” büyük mucit, bilgisayar biliminin kapısı ilk aralayan büyük alim, düşünür , su saatleri, su makinaları, mum saatleri güneş saatleri, robotlar , otomatlar , şifreli kilitler, şifreli kasalar, kan miktarını ölçen tekneler ,Krank mili , termos, otomatik çocuk oyuncakları gibi altmış farklı makinenin mucidi , dünyanın ilk sibernetik bilgini ve Anadolu'nun en önemli mühendisidir.

Serdar YAZICI
PANDEMİ  KORONA COVİD-19 ÜÇGENİ ETRAFINDA YENİ NORMAL SÜRECİ İNCELEME DENEMESİ PANDEMİ KORONA COVİD-19 ÜÇGENİ ETRAFINDA YENİ NORMAL SÜRECİ İNCELEME DENEMESİ
Covid-19 nedir ne değildir? Haberleri turkuaz mavisi bantlarla her gün takip ediyoruz. İçinde bulunduğumuz süreci sahi siz nasıl tanımlıyorsunuz? Hastalığın adı ne sizde? Covid-19 mu? Korona mı?

Kübra TUT
KÜÇÜK FİKRET’İN EVİNDEKİ VE KALBİNDEKİ YANGINA DAİR HİKÂYAT KÜÇÜK FİKRET’İN EVİNDEKİ VE KALBİNDEKİ YANGINA DAİR HİKÂYAT
Saat sekiz Tüm aile akşamki yemeğin ardından huzurlu bir uykuya dalmıştı. Çok sevdikleri bu ahşap evde ve semtte geçirdikleri son gece olduğunu henüz bilmiyorlardı. Evin küçük çocuğu bu evde dünyaya gelmiş ve onun adına bahçeye bir fidan dikilmişti.

Melek BAYZAN
EN YALIN HALİYLE EĞİTİMDE OYUNLAŞTIRMA EN YALIN HALİYLE EĞİTİMDE OYUNLAŞTIRMA
“Oyunlaştırma” kelimesinin ortaya atılışı on, popüler olması ise son birkaç yıllık olay olmakla beraber eğitimde kullanımı çok daha eskiye dayanmaktadır. Okumayı söken öğrencilerin isimlerinin sınıf panosunda sergilenmesi, her dönem sonu verilen teşekkür, takdir belgeleri, iyi bir ödeve ait sunumu alkışlamak en basit örneklerdir.

Doç. Dr. Selay Arkün KOCADERE
EVDE EĞİTİM YÖNETİMİ EVDE EĞİTİM YÖNETİMİ
Risk ve fırsat kavramlarının birlikte vücuda geldiği bu süreç karşılaştığımız yeni durum ve zorlukların yanında fırsatları da beraberinde getirmiştir. Eğitimle ilgili olsun ya da olmasın hemen herkesin “Eğitimin üç temel ayağı nedir?” sorusuna vereceği cevapta genellikle “okul, veli, öğrenci” kavramları yer alır.

Cengiz AZMAN
UZAKTAN EĞİTİME FARKLI BİR BAKIŞ UZAKTAN EĞİTİME FARKLI BİR BAKIŞ
Yaşanan salgın süreci nedeniyle ülke olarak çok fazla bilmediğimiz bir model olan uzaktan eğitimi deneyimliyoruz. Uzaktan eğitim kapsamında yapılan uygulamalar biz öğretmenler açısından yeni olduğu için haliyle tartışmalar da yoğun yaşanıyor.

Enes SÜKÜT
TOPRAĞIN KOKUSUNDA TOPRAĞIN KOKUSUNDA
Karaçayır’ın çocukları, güneşin altında kavrulan bir toprağın üzerinde büyürler. Kerpiç evlerinin tenha bir köşesinde iki büklüm olmuş annelerinin tertemiz göğüslerinden emerken tanışırlar toprağın kokusuyla.

Hızır SEFERİNOĞLU
ÇOCUKLARDA HAYAL GÜCÜ VE SANAT ÇOCUKLARDA HAYAL GÜCÜ VE SANAT
Lev s Vygotsky, Çocuklarda Hayal Gücü Sanat (çev. Fırat Ergiz, Roza Yayınevi, 2019) adlı eserinde hayal gücü, gerçeklik, yaratıcılığın mekanizması ve sancıları, ergen yaratıcılığı ve okul çağı çocuklarının sanatsal eylemleri üzerinde durmuştur.

Ömer ESKİ
ÇİÇEKLERİN GÖLGESİNDE ÇİÇEKLERİN GÖLGESİNDE
Bazı insanlar önünü görebilmesi için çevresinde ne varsa ona tutunmak zorundadır. Yoksa yürüyemez, öylece kala kalır. Mesela Suzan abla var bizim mahallede. Konuşurken saçlarının kıvırcıklığı artar sanki.

İbrahim VARELCİ
OKULSUZLUK DÜNYANIN SONU DEĞİL OKULSUZLUK DÜNYANIN SONU DEĞİL
Bir türlü düşmeyen Covit-19 vaka sayıları ve bu sayılarla okulların açılıp açılmayacağı, açılmazsa neler olacağı tartışmaları sürerken neden okulsuz yapamadığımız üzerine biraz düşününce bir kez daha gördüm ki eğitim başka şey, okul eğitimi başka şey aslında.

Selçuk TORPİL
MASKE MASKE
Aylak adam olarak geçen bir tatil gününün akşam üstü. Asaf’la beraber esnaf Tahir ağabeyi ziyaretimizde, Asaf'ın sevgilisinin ayrılacağını öğrendik. Ayrılacağını dediysem Asaf’ın gönlünden değil, işten ayrılacağını ve aynı zamanda bu şehirden. 

İsmail ŞİMŞEK