Çaydanlık Dergisi Arama Sonuçları

HAYAT için arama sonuçları...
Fotoğraf Başlık
EĞİTİM VE YÖNETİM EĞİTİM VE YÖNETİM
Yönetim, “başkaları aracılığıyla amaca ulaşma ve başkalarına iş yaptırma sanatı”, “yönetim fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlayan bilimsel ve sanatsal yönü olan faaliyetler” ve daha geniş anlamıyla “örgütsel hedeflere etkin ve verimli olarak ulaşılması amacıyla yönetim fonksiyonları olan planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol faaliyetlerinin en iyi şekilde kullanılmasıdır” şeklinde ifade edilmektedir.

Rize Milli Eğitim Müdürlüğü
DİJİTAL AYNALARLA BAŞIMIZ BELADA HOCAM DİJİTAL AYNALARLA BAŞIMIZ BELADA HOCAM
Evet, başımız belada çünkü çok sıkıcıyız. Her geçen gün daha da sıkıcı oluyoruz. Hayır karamsar falan değilim. Yalnızca gerçekçi ve açık sözlüyüm. Görmüyor musunuz, bu gidişle kanaryalar gibi şakısak bile bizi dinlemeyecek, sardunyalar misâli çiçek açsak da dönüp bize bakmayacaklar.

Dr. Hüseyin ÖZTÜRK
ÇOCUKLAR NEDEN BASİT SORUNLARI BİLE ÇÖZERKEN BÜYÜKLERİNDEN YARDIM İSTERLER? ÇOCUKLAR NEDEN BASİT SORUNLARI BİLE ÇÖZERKEN BÜYÜKLERİNDEN YARDIM İSTERLER?
Çocuklar genellikle bir sorun yaşadıklarında bu sorunu çözmeleri için anne ve babalarından, okulda ise öğretmenlerinden yardım isterler. Yaşanılan sorun, haklı olduğunu düşünen çocuk tarafından hemen otorite olarak görülen kişiye iletilir.

Enes SÜKÜT
DUYGU VE DÜŞÜNCE EĞİTİMİ DUYGU VE DÜŞÜNCE EĞİTİMİ
Vaktiyle şöyle bir söz okumuştum: “Küçük insanlar KİŞİLERİ, orta grup insanlar OLAYLARI, büyük insanlar ise FİKİRLERİ konuşur”. Daha sonra düşündüğümde kendi içimde de basit duygu, his ve düşüncelerimin kişilerle özellikle onların kusurlarıyla, orta duygu ve hislerimin olay ve problemlerle, üstün duygu, his ve düşüncelerimin fikirlerle meşgul olduğunu gördüm.

Bahri HAN
SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL FELSEFESİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL FELSEFESİ
Sınıf, öğretmenin öğrencilerine bilgi ve beceri kazandırma süreçlerini etkileşimli olarak uyguladığı alandır. Sınıf yönetimi ise etkileşim süreçleri ile aynı sınıfta bulunan öğrencilerin kuralları benimsemesi, olumlu kazanım süreçlerinin fayda sağlayacak şekilde sürdürülmesidir.

Cengiz AZMAN
BİRLİKTE YÖNETELİM BİRLİKTE YÖNETELİM
Yönetim kavramı aslında düzenleme, bir araya getirme, yön verme, koordine etme, planlama organize etme gibi kavramları içinde barındıran geniş kapsamlı bir sistemdir. Eğitim de insan odaklı doğumdan ölüme kadarki kalıcı, izli, istendik davranış değiştirme sürecidir. Kavramı geniş kapsamlı bir kavramdır.

Erman ŞAHİN
LİDERLERİN HİKÂYESİ LİDERLERİN HİKÂYESİ
Bir bebek minik avuçlarında güzel ve mutlu bir hikâye taşıyarak merhaba der dünyaya. Ellerini yumruk yaparak dünyayı avuçlarımda tutuyorum der adeta. Ruhunu teslim eden bir insan ellerini iki yana açarak buraya ait hikâyesinin bittiğini anlatır geriye kalanlara.

Ferit İNCEL
ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE
Felsefe Nedir? Felsefe, terim anlamı olarak Yunanca bilgelik sevgisi anlamına gelen felsefe (philosophia), sevmek (philia) ve bilgelik (sophia) sözcüklerinin birleşiminden türemiştir. Felsefe düşünürlerine filozof (philosophos) adı verilir.

Özgür SEVİMLİ
DİL ÖĞRETİMİ VE AİLE İLİŞKİSİ DİL ÖĞRETİMİ VE AİLE İLİŞKİSİ
Tarihte ilk olarak edebi metinlerin okunup anlaşılabilmesi için öğrenilmeye başlanılan yabancı dil, günümüzde artık bir ayrıcalık olmaktan ziyade Bekleyen’ in (2016) de belirttiği gibi daha iyi bir iş bulmak ve dünya ile iletişim kurmak için bir gereksinim haline gelmiştir.

Dr. Öğretim Üyesi Volkan MUTLU
MERYEM EL-İCLİYYE MERYEM EL-İCLİYYE
Bilim tarihi deyince akla hemen Einstein, Newton, Galileo ve Aristo gibi isimler gelir. İslam Bilim tarihinin meşhurları deyince ise Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân, Farabi, İbn-i Sina, Fahreddin Razi, Harezm-i , Battani , Nasîrüddin Tûsî, İbn-i Haldun ve Ali Kuşçu gibi değerli isimler sayılır hemen hemen.

Serdar YAZICI
BU BAYRAM FARKLI BİR BAYRAM BU BAYRAM FARKLI BİR BAYRAM
Merhaba. Ben Zeynep beş yaşındayım. Anaokuluna gidiyorum. Bu yıl benim hayatım önceki yıllardan biraz farklı geçiyor. Eminim ki herkesin öyledir. Yanımda gördüğünüz kişi de Mert benim çok sevdiğim biricik abim. O da yedi yaşında. Abim bana yapamadığım her şeyde yardım ediyor.

Dilek ÖZCAN
ÇOCUKLAR, GENÇLİK ve EĞİTİM ÜZERİNE ÇOCUKLAR, GENÇLİK ve EĞİTİM ÜZERİNE
"Çocuklar, Gençlik ve Eğitim Üzerine", Walter Benjamin’in farklı zamanlarda kaleme aldığı denemelerden oluşan bir seçkidir. İçinde yer alan 19 denemeye bakıldığında ismini yeterince hak edemediği görülecektir. Bu kitabı okunur kılan Banjamin’in ele aldığı konuya bakış acısı ve zekâsını gösteren cümle yapısıdır.

Ömer ESKİ
HUZUR’LU HAYAT HUZUR’LU HAYAT
Evliya Çelebi çok istediği seyahate çıkacağında güne bu kadar heyecanlı uyanmış mıydı acaba? Bu denli hevesle gidilecek yer neresi olabilirdi? Adeta askerin şafak saydığı gibi gün saymıştı Aynzeliha. Ne yıllar sonra memleketine gidecek gurbetçinin ne düğününe günler kalmış iki nişanlının duygularına benzerdi bu heyecan.

Erengül ŞEKER
THE BLIND SIDE (KÖR NOKTA) THE BLIND SIDE (KÖR NOKTA)
Toplumun en küçük parçası olmasına rağmen toplumu etkileyen en önemli unsurdur aile ve aile yapısı. Çocuklarımıza her ne kadar iyiyi, güzeli öğretmeye çalışsak da ailede gördüğünü duyduğunu yaşamaz mı çocuklar?

Emine ÇOLAK BAYNAZOĞLU
AİGAİ ANTİK KENTİ AİGAİ ANTİK KENTİ
Aigai Antik Kenti, Manisa’nın Yunusemre ilçesinin Yunt Dağı bölgesinde yer alan Köseler Mahallesi yakınında bulunmaktadır. Osmancalı İlkokulu eğitim bölgesi içerisinde yer alan Aigai Antik Kenti birçok tarih meraklısı ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Bilge ÇARDAK
ERKEN ÇOCUKLUKTA HER HİKÂYE BİR STEAM ERKEN ÇOCUKLUKTA HER HİKÂYE BİR STEAM
Çocuklar doğdukları andan itibaren bütün duyularını kullanarak çevreyi araştırıp, keşfeder. Daha çok ebeveynlerinden duyduklarını değil de gördüklerini uygulama eğilimindedir. Okul öncesi dönemde ise çocuklar yapı inşa oyunlarını, bir şeyleri parçalara ayırıp birleştirme gibi mühendislik becerisi sergiler, doğaları gereği yaratıcıdırlar

Emine BARIŞ
SON CEMRE SON CEMRE
Kar taneleri, bulutlara bağlı zincirlerini söküp atarak özgürlüğün var olduğuna inandıkları yeryüzüne düşüyorlar, düşer düşmez başka türlü bir tutsaklığı özgürlük sanıp toprağa esir oluyor ardından da buhar olup benliklerini yitiriyorlar.

Volkan CİVELEK
RAHATSIZ EDİCİ BİR EYLEM RAHATSIZ EDİCİ BİR EYLEM
Merhaba, şimdi etrafta birileri var mı yoksa bir başına mısın? Saat kaç? Gece mi, gündüz mü? Sağda solda tanıdık biri varsa ona değil de bu yazıya (yani bana) baktığın için kendini suçlu hissediyor musun, bütün bunları bilmiyorum ama şimdi seninle teklifsizce bir yabancı olarak konuşuyorum.

Dr. Hüseyin ÖZTÜRK
TARİH EĞİTİMİNDE AİLENİN ROLÜ TARİH EĞİTİMİNDE AİLENİN ROLÜ
21. yüzyılda tarih eğitiminde çağdaş ve yenilikçi standartlara ulaşılması için aktif öğrenme atmosferinde öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenme sürecine dâhil edilmesi bir zorunluluk halini almıştır. Öğrenme ve öğrenciyi merkeze alan öğretim strateji, yöntem ve tekniklerinin uygulandığı bu yüzyılda öğrencilerin

Volkan CİVELEK
GÜZEL ŞEHRİM DENİZLİ GÜZEL ŞEHRİM DENİZLİ
Aslı  annesi ve babasıyla birlikte  önünde küçük bir bahçesi olan şirin bir evde yaşıyordu. İki yıldır evlerinin yakınındaki anaokuluna gidiyordu. Öğretmenini ve arkadaşlarını çok seviyordu. Arkadaşlarıyla oynamak ve öğretmeninden yeni şeyler öğrenmek onu çok mutlu ediyordu.

Dilek ÖZCAN
BİLİM İNSANLARININ HAYATLARINDA AİLELERİNİN İZLERİ BİLİM İNSANLARININ HAYATLARINDA AİLELERİNİN İZLERİ
Aile, çocuk ve ebeveynlik üzerine birden çok eseri olan Psikanalist Wilhelm Stekel şöyle tanımlıyor aileyi: “Aile, her türlü iyilik ve kötülüğün öğretildiği bir okuldur.’’ Bu okuldan mezun nice cani, katil, hırsız, kötü karakterli ve vasıflı bireyler olduğu gibi toplumu güzelleştiren, alim, doktor, öğretmen, sanatçı ,bilim insanı, asker ve benzeri kahramanlar da mevcuttur.

Serdar YAZICI
AİLE DANIŞMANLIĞI VE AİLE AİLE DANIŞMANLIĞI VE AİLE
Sağlıklı bir toplum, birbirleriyle uyum içinde olan ve ortak değer yargıları, gelenekler, inanç ve davranışlara sahip bireylerden oluşur. Her toplumun bütünlüğü ve toplumsal işlevlerini yerine getirip sürdürebilmelerini sağlayan temel toplumsal kurumları vardır. Bu kurumların en eskisi ve en önemlisi şüphesiz aile kurumudur.

Ayşe BAŞBUĞ
AİLENİN ÇOCUĞUN DİL GELİŞİMİNE KATKISI AİLENİN ÇOCUĞUN DİL GELİŞİMİNE KATKISI
"Aveyron'un Vahşi Çocuğu" lakaplı Victor, 1797 yılında Fransa'nın Lacaune adlı bir köyünün yakınlarındaki ormanlık alanda yerel halk tarafından bulunduğunda insan iletişiminden tamamen uzakta o güne kadar yaşamış bir çocuktur.

Zeliha Nur TURAN
ANNE BABALARA ÇOCUK EĞİTİMİ İÇİN 10 GÜZEL ADIM ANNE BABALARA ÇOCUK EĞİTİMİ İÇİN 10 GÜZEL ADIM
Sabırlı Olun Eğitim tamamen sabır işidir. Çocuğunuzun ders başarısı istediğiniz düzeyde değilse sabırla ilgilenirseniz ve çocuğunuz çalışma alışkanlığı kazanırsa başarılı olması hiç de zor değildir. Sabır ile onlara destek olmaya çalışın.

Emrah KAR
PROBLEM ÇÖMEZ PROBLEM ÇÖMEZ
Annem olmasaydı hâlim dumandı. O benim elim, ayağım, her şeyim. Canım annem beni çok seviyor. Bütün anneler çocuklarını çok sever zaten ama en çok benim annem seviyor. Neden mi?

Elif SARI
Z KUŞAĞINI ANLAMAK Z KUŞAĞINI ANLAMAK
Değişmeyen tek şey değişimdir. Doğanın kanunu gereği canlı ve cansız varlıklarda sürekli değişimler olmaktadır. Bu değişimler içerisinde elbette insan da yer almaktadır. Çevrenin etkisi ile insan psikolojik, sosyal, kültürel, zihinsel, bedensel gibi birçok alanda değişebilmektedir. İnsanın değişimi dünyanın değişimi demektir.

Fatih ARSLAN
MEKTUP MEKTUP
Sevgili Öğretmenim, aradan çok uzun yıllar geçti biliyorum, belki bu mektup size ulaştığında beni hiç tanımayacaksınız, elinize alıp hiç okumayacaksınız ya da söylemeye dilim varmıyor ama belki de hayatta olmayacaksınız. Farkındayım. Çünkü her şey sürekli değişiyor öğretmenim.

Arzu Çakıcı
AYŞEGÜL ATAMAN İLE SÖYLEŞİ AYŞEGÜL ATAMAN İLE SÖYLEŞİ
Kıymetli Prof. Dr. Ayşegül Ataman Hocam Merhaba, Çaydan-lık dergisinden; yeşilin, mavinin, gökyüzünden düşen damlaların yüksek yaylalarda buluştuğu Rize’den Merhaba, Çaydan-lık eğitim, kültür, sanat alanında derdi, sözü, paylaşımı olanların bir araya geldiği bir dergi.

Serdar YAZICI
ÖZEL EĞİTİMDE EĞİTİMCİ OLARAK AİLE ÖZEL EĞİTİMDE EĞİTİMCİ OLARAK AİLE
Toplumun en küçük sosyal birimi olan ailenin çocuğun eğitimindeki önemi su götürmez bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Söz konusu özel gereksinimli bir çocuk olduğunda ise ailenin önemi daha fazla öne çıkmakta ve hayati bir rol oynamaktadır.

Bülent İÇBUDAK
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA SÜRECİ ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA SÜRECİ
Bütün anne babalar için çocuk sahibi olmak en özel yaşantılardan birisidir. Çocuk sahibi olmak kadar çocuğun bütün yönleriyle “NORMAL” olması en büyük beklentidir. Bu beklenti maalesef ki bazı aileler için hayal kırıklığına dönüşebiliyor.

Cem Tuncay ŞAHİNKAYA
ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ VE EĞİTİMİ ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ VE EĞİTİMİ
Özel yetenekli öğrenci; zihinsel olarak erken gelişim gösterme, hızlı şekilde öğrenme ve kavrama yeteneğine sahip olma, akranlarından ileri olma, karmaşık problemleri çözebilme, yaratıcı düşünme becerilerine sahip olma, farklı düşünme yollarını kullanma, yüksek düzeyde bilişsel becerileri gerçekleştirme gibi özelliklere sahiptir. 

Doç. Dr. Derya Girgin
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE AİLE KATILIMI ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE AİLE KATILIMI
Çocuğun ilk sosyal çevresi ailesidir. Dolayısıyla, alacağı eğitimin temellerini onu en iyi tanıyan, onunla en çok zaman geçiren ve gelişim süreci boyunca ona destek sağlayan anne ve babası oluşturmalıdır.

Leyla BAĞ
SUSSAN OLMUYOR, SUSMASAN OLMAZ SUSSAN OLMUYOR, SUSMASAN OLMAZ
‘‘Allah’ım! Bizlere, değiştiremeyeceğimiz şeyleri kabullenmek için metanet, değiştirebileceğimiz şeyleri değiştirebilmemiz için cesaret ve ikisinin arasındaki farkı anlayabilmemiz için de feraset ver…’’

Eminsafa Dilmaç
BAKMADAN GÖREN ADAM: EŞREF ARMAĞAN BAKMADAN GÖREN ADAM: EŞREF ARMAĞAN
Hayal gücünün sınırlarını çizemeyen insanoğlu; hiç görmediği bir şeyi -mesela gün batımını, baharda açan çiçekleri, lapa lapa yağan karın gökyüzündeki dansını yahut maviliklerde uzayan balıkları- resmedebilir mi? “Bakmak ve görmek” ilişkisi…

Abdullah BAŞ
MERAK SADECE MERAK MI ? MERAK SADECE MERAK MI ?
Bugün sizlere eğitim alanında üzerinde çokça durulması gereken bir kavramdan, meraktan, söz edeceğim. Meraklı olmak, insanoğlu olarak doğuştan getirdiğimiz özelliklerden biridir. Bu özelliğimiz sayesinde içimizde bir öğrenme ve anlamlandırma isteği ile doğarız.

Ozan Orhan
ÖMER ADIGÜZEL İLE “EĞİTİMDE YARATICI DRAMA” ÜZERİNE ÖMER ADIGÜZEL İLE “EĞİTİMDE YARATICI DRAMA” ÜZERİNE
Ömer Hocam, söyle başlayalım isterseniz “Yaratıcı Drama” kavramı yanlış kullanılan, yanlış anlaşılan bir kavram. Drama, Yaratıcı Drama, Eğitimde Yaratıcı Drama, Canlandırma kavramları aynıymış gibi kullanılabiliyor.

Ömer ESKİ
YARATICI DRAMA NE DEĞİLDİR? YARATICI DRAMA NE DEĞİLDİR?
Yaratıcı drama yöntemi eğitim-öğretim sürecinde öğretmenler tarafından en çok kullanıldığı iddia edilen yöntemlerin başında gelmektedir. Yöntemi derslerde uyguladığını belirten öğretmenlerden yöntemin kullanımı ile ilgili ayrıntı istendiğinde öğretmenlerin genellikle sınıfta yaptıkları doğaçlama veya metin canlandırma faaliyetlerini yaratıcı drama olarak adlandırdıkları anlaşılmaktadır.

Enes SÜKÜT
E-TWINNING PROJELERİ VE DRAMA E-TWINNING PROJELERİ VE DRAMA
Çocukluğunu sokaklarda doya doya oyun oynayarak geçirmiş biri olduğum için meslek yaşantımın ilk gününden beri öğrencilerime de oyunla sevdiririm kendimi ve okulu. Her gün mutlu bitmeli ki ertesi gün istekle gelsin okula. Sanki tadı damağında kalsın diye, beni de iyi hatırlasın, okulunu çok sevsin diye günün sonu mutlaka oyunla biter.

Bahar Agun
FOTOĞRAFLARIN DİLİ FOTOĞRAFLARIN DİLİ
Zamanın, acı ve tatlı hatıraların tanıkları fotoğraflar. Her birimizin hayatında özel anların şahitleri onlar. Siyah beyaz ve kenarları tırtıklıdan başlayıp renkliye dönüşen ve ekranlarda kalan fotoğraflar.   Her biri “Çekiyorum!” diyerek başlayan, maziden atiye bırakılan gerçek birer iz.

Cengiz AZMAN
AMAÇSIZ İNSANLAR TOPLULUĞU AMAÇSIZ İNSANLAR TOPLULUĞU
İnsanların toplu halde, dümeni kırılmış bir gemi gibi nereye gittiğini bilmediği şu zamanda “yol bulmak” mı zor, yoksa kendi yolunu bulmak mı? Hızlı bir tren edasıyla -“hızlı trenlerde eda ne gezer?” dediğinizi duyar gibiyim- akıp giden zamanın vagonlarından geriye doğru şimşek hızında akan silik dünyanın hali açıkçası beni korkutuyor.

Servet Çalışır
BALDAN SORULUR ARININ MARİFETİ BALDAN SORULUR ARININ MARİFETİ
Her dal baharı bekler tomurcuk dilinden bir merhaba için doğaya. Cemre düşer yüreğine ağacın, artık dönüş yoktur kışa. Lakin güneşin yüreğe dokunan ilk ısısı olmazsa olmazdır. Baldan sorulur arının da marifeti. Herkes tadını bilir de, aklına gelmez çektiği.

Abdullah BAŞ
TEKNOLOJİ O KADAR MASUM MU? TEKNOLOJİ O KADAR MASUM MU?
Günümüz dünya toplumu bilindiği üzere teknoloji ile iç içe yaşamaktadır. Bu yaşantı olumlu sonuçların yanında olumsuz sonuçları da beraberinde getirmektedir.  Bugün sizlere teknolojinin öğrenci üzerindeki etkilerinden bahsedeceğim.

Ozan Orhan
ŞELALELER ŞEHRİ ORDU ŞELALELER ŞEHRİ ORDU
Prof. Dr. Mehmet YILMAZ ile Röportaj. Mehmet Hocam, Ordu deyince ilk akla gelen türkünün sözleriyle başlamak istedim. Rize’den, eğitim, kültür, sanat dergisi Çaydan-lık’tan merhaba.

Sefa ÖZMEN
EĞİTİM, DOĞA VE ÇOCUK EĞİTİM, DOĞA VE ÇOCUK
Rize için bulutların ve dağların şehri diye bir söylem vardır, şehre gelen birinin ilk bakışta dikkatini çekeceği muhtemeldir. Gerçekten de burada yaşayıp doğadan kayıtsız kalabilmek pek mümkün değildir. Şehrin bir doğasevere sunduğu en büyük avantaj istenildiğinde 10 dakika içerisinde şehirden çıkıp orman örtüsüne ulaşılabilmesidir.

Yavuz Yıldırımkaya
ÖZ’DEN SÖZE, SADIR’DAN SATIRA… ÖZ’DEN SÖZE, SADIR’DAN SATIRA…
Söze teslimiyetle girmek gerekir, mezara girer gibi her şeyi ardında bırakarak girilir söze. Enfüs’ten Âfak’a bir kova su ile uğurluyorum nasibini arayan kelimelerimi; iyi ağırlayın olur mu? Issız bir sahilin kenarından izsiz bir okyanusa yelken açmış satır ve dizelerimi…

Eminsafa Dilmaç
YA BİR YOL BUL YA BİR YOL AÇ YA DA YOLDAN ÇEKİL YA BİR YOL BUL YA BİR YOL AÇ YA DA YOLDAN ÇEKİL
Yazar Mümin Sekman kişisel gelişim ve sosyal başarı türünde harikulade eserlerin yaratıcısı. Aynı zamanda kigem.com kurucusu. Türkiye’de kişisel gelişim uzmanı unvanını kullanan ilk kişi. Bugüne dek 10 kitabı yayımlandı ve özellikle Her Şey Seninle Başlar baskı adediyle Türkiye rekoru kırdı.

Pervin Günaydın Kambur
EV ÖDEVİ EV ÖDEVİ
Ödev veya ev ödevi kavramları eş anlamlı kavramlar olup, öğretmenler tarafından öğrencilere verilen ve genellikle sınıf dışında yapılan yazılı veya sözlü çalışmalar olarak ifade edilmektedir. Genellikle ilkokul düzeyinde ev ödevi, daha sonraki yıllarda etkinlik, proje, araştırma ve performans ödevi şeklinde olmaktadır.

Prof. Dr. Gülay Ekici
ÖDEV BİR SORUMLULUK MU? SORUN MU? ÖDEV BİR SORUMLULUK MU? SORUN MU?
Araştırmalar düzenli, anlamlı ödevleri olan öğrencilerin, olmayanlara göre daha çok şey öğrendiklerini söylüyor. Ancak ödevler, eğitimde öğretmen, öğrenci ve ebeveynleri karşı karşıya getiren bir sorun haline de gelebilmektedir (Aksu, 2018).

Dr. Öğr. Üyesi Dursun Aksu
BİTMEYEN TARTIŞMA : ÖDEV BİTMEYEN TARTIŞMA : ÖDEV
Ev ödevlerinin öğrenci başarısı üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak net bir şekilde ortaya konmuş olmamasına rağmen bu uygulamanın eğitim-öğretim sürecindeki ağırlığı her geçen gün daha da artmaktadır.

Enes SÜKÜT
ÖDEV NEDEN NASIL ÖDEV NEDEN NASIL
Özel yetenekli öğrencilere eğitim veren bir kurumda çalışıyorum. Her yıl kuruma yeni başlayan öğrencilere “ne icat etmek istersiniz” diye muhakkak sorarım. Aldığım ilk cevaplar çoğu zaman “ışınlanma cihazı, zaman makinesi” gibi günümüz teknolojisi için bir hayli uçuk sayılabilecek fikirler olur.

Kemal AKBAYRAK
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDA EV ÖDEVLERİNİN YERİ VE DEĞİŞİMİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDA EV ÖDEVLERİNİN YERİ VE DEĞİŞİMİ
Her meslekte olduğu gibi öğretmenlik mesleğinin icrasında da mevzuata hâkimiyet önemli bir husustur. Mesleğin sınırlarının çizilebilmesi eğitim paydaşlarının işlerini daha etkili yürütebilmelerini sağlamaktadır. Meslekte düzenli yürütülen iş ve işlemler sayesinde öğrencilerinin belirlenen kazanımlara daha etkili ulaşabilmeleri sağlanmaktadır.

Lokman BAYNAZOĞLU
TARTIŞMALI BİR ÖĞRENME ARACI: ÖDEV TARTIŞMALI BİR ÖĞRENME ARACI: ÖDEV
Dünyanın pek çok ülkesinde uzun yıllardır tartışılan ev ödevi konusu, günümüzde de güncelliğini korumaktadır. Türkiye’de özellikle son 15 yılda eğitimcilerin en önemli gündemlerinden birini oluşturan ev ödevleri, zaman zaman Milli Eğitim Bakanlığı’nın ödev verilmemesi yönündeki yasaklayıcı açıklamaları ile medyada da geniş yer bulmuştur.

Sefa ÖZMEN
İNSAN VE MÜZİK İNSAN VE MÜZİK
Müzik; insanların toplumsal yaşantılarından siyasal örgütlenmelerine, mistik kabullerinden yerel örf, adet ve geleneklerine bağlı olarak birçok biçimde şekillenmekte ve toplumun gündelik yaşantısını farklı bağlamlarda ifade etmektedir.

Erkan Saral
TÜRKİYE’DE EĞİTİM NASIL OLMALIDIR? TÜRKİYE’DE EĞİTİM NASIL OLMALIDIR?
Eğitim; bireyin yaşamı boyunca ihtiyacı olan tüm beceri, kabiliyet, değer, tutum ve davranışları bilinçli bir şekilde kazandırılmasını sağlama sürecine verdiğimiz kavramın adıdır. Bu başlığı kullanmamın nedeni 1954’e kadar Anadolu’da vücut bulan daha sonrasında ise özlemi duyulan bir eğitim yapısının çıkış noktasının ilk sorusu olmasıydı.

Serdar YAZICI
“KİTAP OKUMA” ÜZERİNE “KİTAP OKUMA” ÜZERİNE
Kimilerine göre çok gerekli, kimilerine göre çok sıkıcı bir eylem: Kitap okuma. Büyüklerimizden ve öğretmenlerimizden sıkça duyarız ''Kitap okuyun!'' cümlesini. Niye bu kadar vurgulanıyor bu okuma? Neden bu kadar önemli? Ya da niye bu kadar sıkıcı görülüyor?

Ozan Orhan
SABA MAKAMINDA RAMAZAN’I VE ORUCU İNCELEME DENEMESİ SABA MAKAMINDA RAMAZAN’I VE ORUCU İNCELEME DENEMESİ
İftar; orucu açmaktır. Kelimenin menşei Arapçadır. Özünde çözmek, serbest bırakmak vardır. Fitre de aynı kökten gelir, bu ayda verilen sadakadır. Fıtratta aynı ulvi kökten doğmuştur. Çağın en çetrefilli yerinde; yaradılışın bize sunduğu incelikleri idrakle meşgulüz.

Kübra TUT
HAYATA BAKIŞ HAYATA BAKIŞ
Zihinlerimizin kıvrımlarında ufak bir yolculuğa davet ediyorum sizi. Tiyatro ve benzeri mecralardaki gösterileri düşünelim önce, daima aynı sahneyi izlemek oyunu nasıl da çekilmez kılardı değil mi? İşte bu durum hayat tiyatrosu için de geçerlidir.

Eminsafa Dilmaç
İRFANOĞLU İSMAİL EFENDİ  (1881-1961) İRFANOĞLU İSMAİL EFENDİ (1881-1961)
Sonra Rusya'da dahili ihtilal esirlerin başı boş kalması, oradan kaçış istasyon şefinin yardımları. Sibirya'da hem beşeri hem de iklim münasebetleri... Kaçarken Kazan’a geliş. Stalingrad’a geçiş. Burada iç harbin dehşetini ve tehlikelerini orada yaşamak... İslam cemiyetleri...

Ömer Cihan Özşahin
PROFESYONEL ÖĞRETMENLİĞE DOĞRU PROFESYONEL ÖĞRETMENLİĞE DOĞRU
Profesyonel kelimesi sözlük anlamıyla ustalaşmış, uzmanlaşmış demektir. Buradaki sıfatlar zamanla kazanılacak yeteneklerin tarifi için kullanılır. Her ne kadar belgeler bir sıfatı anlatmak için verilse de öğretmenlik mesleği, (sadece) belgeler mesleği değildir.

Ömer ESKİ
EV ÖDEVİ: BİR ÖĞRETİM EFSANESİ EV ÖDEVİ: BİR ÖĞRETİM EFSANESİ
Eğitim, öğretim, psikoloji ve ebeveynlik alanlarında ondan fazla kitabı bulunan ABD’li yazar Alfie Kohn Türkiye’de Koşulsuz Ebeveynlik, Ödüllerle Cezalandırılmak, Şımarık Çocuk-Bir Şehir Efsanesi adında üç kitabı ile tanınmaktadır.

Lokman BAYNAZOĞLU
TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER
İnsanlık yüzbinlerce yıldır varlığını, çok zorlu doğa koşullarında ve kendinden üstün fiziki güce sahip canlılarla olan mücadelesini kazanabilmeye borçludur.

Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu
MASALSIZ ÇAĞ MASALSIZ ÇAĞ
Türk mizahının büyük bilgesi Nasrettin Hoca’nın bir fıkrası vardır. Bir gün bir minarenin dibine gelir, etrafındakiler “Hoca, buna ne derler?” diye sorarlar. Hoca da “Ne olsa gerek? Yaş kuyudur, güne karşı asmışlar, kurutuyorlar.” der.

Prof. Dr. Ali Duymaz
MASAL NEYE YARAR MASAL NEYE YARAR
Çocukluğumda, uzun kış gecelerini eğlenceli bir şekilde geçirmeye yarardı masallar. Köyde elektrik yoktu ve ben liseye başlayana kadar da olmayacaktı. Kışın güneş erkenden batardı ve hava buz gibi soğuk olurdu.

Nuray Önoğlu
MASAL DENEN HAYAT MASAL DENEN HAYAT
“Herkesin bir masalı vardır, dinlemesini bilene”  Küçük bir çocukken, televizyonda rahmetli Adile Naşit’den masallar dinlediğim anları hiç unutmadım. Ses tonu, duruşu, sevgi dolu bakışları, sıcak anlatımı ile ekrandan biz çocuklara sarılabildiğini hissederdim.

Raşide Yılmaz
İYİ BİR DERSİN ŞİFRESİ İYİ BİR DERSİN ŞİFRESİ
Hayatta yaptığımız işlerde o işte başarılı olmak için iyi bir başlangıç birçoğumuz için çok önemlidir. Hatta “iyi bir başlangıç başarmanın yarısıdır” diyebiliriz. Öğretmen olarak bizler bu durumun derslerimizde çok önemli olduğuna çoğu kez şahitlik ederiz.

Cengiz AZMAN
KAZANDIK MI ÖĞRETMENİM? KAZANDIK MI ÖĞRETMENİM?
Öğretmen olmak çocukların, yetişkinlerin ve tüm insanların yüreğine dokunmak, hayatını etkilemektir… Ayakları yarıya kadar çamura batmış, yanakları, burunlarının ucu, soğuktan kızarmış, boş bir tarlada oyun oynarken karşılaştım onlarla…

Hacı AYDIN
MEHMET SAİT ÇALKA İLE  ÖMRÜNÜ MİLLETİNE ADAYAN BİR ŞAİR: MEHMET ÂKİF ERSOY ÜZERİNE… MEHMET SAİT ÇALKA İLE ÖMRÜNÜ MİLLETİNE ADAYAN BİR ŞAİR: MEHMET ÂKİF ERSOY ÜZERİNE…
Mehmet Âkif Ersoy’un doğduğu ve yetiştiği yıllar Osmanlı Devleti’nin buhranlı yani sıkıntılı ve bunalımlı dönemleridir. Bu dönemde, Ruslarla yapılan 93 Harbi (1877), İtalyanlarla yapılan Trablusgarp Savaşı (1911), Batılı dört devlete karşı yapılan Balkan Savaşı (1912) ve I. Dünya Savaşı (1914) Osmanlı devletini oldukça yormuştur.

Mehmet Sait Çalka
EL-CEZERİ EL-CEZERİ
El-Cezeri” büyük mucit, bilgisayar biliminin kapısı ilk aralayan büyük alim, düşünür , su saatleri, su makinaları, mum saatleri güneş saatleri, robotlar , otomatlar , şifreli kilitler, şifreli kasalar, kan miktarını ölçen tekneler ,Krank mili , termos, otomatik çocuk oyuncakları gibi altmış farklı makinenin mucidi , dünyanın ilk sibernetik bilgini ve Anadolu'nun en önemli mühendisidir.

Serdar YAZICI
MASAL TERAPİ MASAL TERAPİ
Masallarda kahramanlar sonsuz bir yolculuğa çıkar. Kahramanın Sonsuz Yolculuğu kendini tanıdığında, gerçekleştirdiğinde, sonsuza ulaştığında gerçekleşmiş olur. Kadim öğretilerde; semavi dinlerde; mitolojik, mistik serüvenlerde bu yolculuğun türevlerini görmek mümkündür.

Ömer ESKİ
SAİD HALİM PAŞA BİR ISLAH DÜŞÜNÜRÜNÜN HAYATI DÜŞÜNCESİ VE ESERLERİ SAİD HALİM PAŞA BİR ISLAH DÜŞÜNÜRÜNÜN HAYATI DÜŞÜNCESİ VE ESERLERİ
Modern Türk İslam tarihine baktığımızda birçok meşum hadiselerle ve çok boyutlu buhranlarla karşılaşırız. Temel nedeni kimlik sorunu olan bu buhranlara karşı düşün hayatımızda birçok düşünür belli başlı tespitler ve cevaplar geliştirmişlerdir

Cengiz Hanoğlu
ERCAN ALTUĞ YILMAZ İLE OYUNLAŞTIRMA ÜZERİNE ERCAN ALTUĞ YILMAZ İLE OYUNLAŞTIRMA ÜZERİNE
Oyunlaştırma, oyun mekaniklerinin oyun oynamadan bağımsız gerçek hayattaki problemleri çözmek üzere uygulanmasına imkân veren bir bilim alanıdır. Bir bilim olarak kabul ediyorum. Bunun içinde teknoloji de var psikoloji de var.

Ömer ESKİ
BENİMLE  OYNAR MISIN? BENİMLE OYNAR MISIN?
Çocukken en sevdiğiniz oyun neydi? Bu soruya herkesin vereceği cevap farklı olsa da aslında önemli olan herkesin verebileceği bir cevabının olmasıdır. Çocukluk yıllarımızda oynadığımız oyunları unutmadığımız gibi, içlerinden en sevdiğimizi de hatırlıyor olmak, o yılların ve oyunun ne kadar kıymetli olduğunun da bir göstergesi değil midir?

Raşide Yılmaz
OYUNCAK DEĞİL OYUN İSTİYORUM OYUNCAK DEĞİL OYUN İSTİYORUM
Çocuk deyince aklımıza ilk gelen kelimelerden birisi de oyundur. Oyun oynamak sadece çocuklara özgü görünse de hepimizin içinde, ta derinlerimizde, oyun oynama arzusu vardır aslında. Hem sadece insanoğluna has değildir. Hayvan yavruları da doğar doğmaz oyuna başlar. Oyun aşkı doğuştan en derinlerimize yerleştirilmiştir.

Mehmet TEBER
KURAL DEĞİŞİRSE OYUN DA DEĞİŞİR KURAL DEĞİŞİRSE OYUN DA DEĞİŞİR
“Gelişen teknolojik imkânlar hayatımızı her yönden etkilemeye devam ediyor.” Bu cümle artık teknoloji temalı yazıların en klişe giriş cümlesi olmayı başarmış durumda. Bu devamlılığın ne zaman biteceği bilinmez. Bitmesin de. Şahsen bundan hiçbir zaman şikâyetçi olmadım.

Kemal AKBAYRAK
UZAKTAN EĞİTİM VE ÖĞRETMENİN DEĞİŞEN ROLÜ UZAKTAN EĞİTİM VE ÖĞRETMENİN DEĞİŞEN ROLÜ
Uzaktan eğitim mesleğini sadece bilgi aktarmak olarak gören öğretmenlerin işlerini ellerinden alacak ve onları önemsizleştirecek iken değer ve beceri üreten, öğrencinin yüreğine dokunan onları heyecanlandıran, meraklandıran ve hayret ettiren öğretmenlerin değerini arttıracaktır.

Zekeriya ABANOZOĞLU
KUCAKLAŞMA ARACI SİNEMA, YÖNETMEN KAAN ATİLLA TAŞKIN İLE SÖYLEŞİ KUCAKLAŞMA ARACI SİNEMA, YÖNETMEN KAAN ATİLLA TAŞKIN İLE SÖYLEŞİ
1988 Trabzon doğumlu. 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Radyo TV-Sinema bölümünden mezun oldu. Plato Film Okulunda Ayla Algan’dan oyunculuk eğitimi aldı. 2013’te İstanbul Tasarım Merkezinde sekiz ay Sinema eğitimi aldı. Daha sonra bazı sinema filmlerinde reji asistanlığı yaptı.

İsmail ŞİMŞEK
PANDEMİ SÜRECİNDE İNSAN PSİKOLOJİSİ PANDEMİ SÜRECİNDE İNSAN PSİKOLOJİSİ
Üzerinde düşünülmesi gereken bazı sorular vardır. Pandemi sürecinde nasıl bir psikoloji içerisindeyiz? Pandemin üzerimizde bırakmış olduğu psikososyal etkileri neler olacak? Bu süreçte psikososyal travma yaşayan insan yeni travmalara hazırlıklı olabilecek mi?

Fatih ARSLAN
BALKANLAR’IN İSTANBUL’U  İŞKODRA  BALKANLAR’IN İSTANBUL’U İŞKODRA
Balkanların en eski şehirlerinden ve Arnavut kültürünün beşiği olarak da bilinen İşkodra (Arnavutça Shkodra), Kir, Drin ve Boyana nehirlerinin birbiriyle kavuşma sahasında kurulmuştur. Denizi, gölü, nehirleri, verimli ovaları ve onu çevreleyen tepeleriyle şanslı diyebileceğimiz kadar güzel bir coğrafi konuma sahiptir İşkodra…

Arta Shahini
ÇEYREK ASIRLIK ÇINAR ÇEYREK ASIRLIK ÇINAR
Yirmili yaşlarda –hayatınızın baharında- olduğunuzu hayal edin. Özgürlüğün karşı konulamaz büyüsü dolaşırken damarlarınızda; eğlenceye, adrenaline, sosyalleşmeye aç olan ruhunuzu doyurmak için en yakın arkadaşlarınızla bir dağ başı kampında çadır kurabilir; festivalden konsere koşabilir, adrenalin sporlarını tadabilirsiniz.

Abdullah BAŞ
EĞİTİM ÜZERİNE EĞİTİM ÜZERİNE
İmmanuel Kant’a yakıştırılan Könisberg Saati nitelemesi hayatındaki düzenin, disiplinin bir getirisidir. Biyografisini incelendiğinde görülecektir ki disiplin, onun hayatının her boyutunda yerini almıştır. Yürüdüğü güzergâhı bile istisnalar dışında değiştirmeyen filozofun yolu, düşünmenin doğası gereği insan eğitimine çıkar.

Ömer ESKİ
YONCA ÖZGÜN İLE UZAKTAN EĞİTİM ÜZERİNE YONCA ÖZGÜN İLE UZAKTAN EĞİTİM ÜZERİNE
Uzaktan eğitim pandeminin öncesinde de vardı. Pandemi döneminde yapılan eğitimi ise Acil Uzaktan Eğitim olarak adlandırdık. Yüz yüze eğitim yapma imkânı tamamen ortadan kalktı ve zorunlu bir uzaktan eğitim yaptık. Öncelikle bu gerçeğin farkında olmak gerekiyor.

Enes SÜKÜT
COVID-19 VE BİR EĞİTİM TECRÜBESİ COVID-19 VE BİR EĞİTİM TECRÜBESİ
Son bir yıl içinde dünya daha önce kısmî anlamda örneklerini gördüğü ama asla benzeriyle karşılaşmadığı bir tecrübe yaşadı. Koronavirüs, diğer adıyla COVID-19, kısa sürede dünyayı bir uçtan diğerine etkisi altına alıverdi.

Prof. Dr. Vefa TAŞDELEN
COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE UZAKTAN  EĞİTİM COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİM
Çin’in Wuhan şehrinde 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınının bütün dünyaya yayılması nedeniyle 2020 yılının Mart ayında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi ilan edilmiştir.

Dr. Serkan DÜZGÜN
UZAKTAN EĞİTİME FARKLI BİR BAKIŞ UZAKTAN EĞİTİME FARKLI BİR BAKIŞ
Yaşanan salgın süreci nedeniyle ülke olarak çok fazla bilmediğimiz bir model olan uzaktan eğitimi deneyimliyoruz. Uzaktan eğitim kapsamında yapılan uygulamalar biz öğretmenler açısından yeni olduğu için haliyle tartışmalar da yoğun yaşanıyor.

Enes SÜKÜT
KARİYER HEDEFLERİNİN PLANLAMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ KARİYER HEDEFLERİNİN PLANLAMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Kariyer iş hayatında ulaşılmak istenen nokta ve bu noktaya ulaşma yönünde sarf edilen çabaların toplamıdır. Başka bir deyişle, kariyer; bireyin öğrenme, çalışma, aile, çevre ve yaşamının diğer yönleriyle iletişim halinde bulunan ve adım adım işleyen sistematik bir süreçtir.

Doc. Dr. Olcay YAVUZ
KÜLTÜREL MİRAS KORUMAYA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR KAPSAMINDA ÇOCUKLARLA MİRAS ATÖLYELERİ KÜLTÜREL MİRAS KORUMAYA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR KAPSAMINDA ÇOCUKLARLA MİRAS ATÖLYELERİ
Doğal ve kültürel çevreyi kapsayan geniş bir kavram olarak kültürel miras, insan yaratıcılığının seçkin bir ifadesidir ve gelecek nesillere bozulmadan korunarak iletilmesi gereklidir.

Doç. Dr. Selcen COŞKUN
TABLOLARI OKUMAK TABLOLARI OKUMAK
Her yıl olduğu gibi bu yılda üniversite yerleştirme sonuçlarının belli olması ile okullarımız bir bir gurur tablolarını açıklayarak ne kadar “başarılı” olduklarını kamuoyuna duyurma telaşı içerisine girdiler.

Kemal AKBAYRAK
YÖRESEL SANATLAR KÜLTÜRÜN İZLERİNİ TAŞIR YÖRESEL SANATLAR KÜLTÜRÜN İZLERİNİ TAŞIR
Sanat, yaratıcılığın ve hayal gücünün bir ürün ya da eser olarak dışa vurumudur. Yöresel sanatlar ise toplumların yaşam biçimlerini, gelenek ve göreneklerini yaşamak ve yaşatmak için gösterilen çabanın sonucunda ortaya çıkmıştır.

Hülya CERRAHOĞLU
PIAGET PIAGET
Tarih boyunca çocuklar, gelişimini tam olarak tamamlayamamış bir yetişkin olarak tanımlanmış, diğer bir deyişle yetişkinlerin minyatür hali olarak görülmüştür. Çocukların kendilerine ait ayrı bir dünyaları olabileceği gerçeği yadsınmıştır.

Eda MERAL
ÇOCUKLARDA HAYAL GÜCÜ VE SANAT ÇOCUKLARDA HAYAL GÜCÜ VE SANAT
Lev s Vygotsky, Çocuklarda Hayal Gücü Sanat (çev. Fırat Ergiz, Roza Yayınevi, 2019) adlı eserinde hayal gücü, gerçeklik, yaratıcılığın mekanizması ve sancıları, ergen yaratıcılığı ve okul çağı çocuklarının sanatsal eylemleri üzerinde durmuştur.

Ömer ESKİ
“YAŞAMAK” GEÇTİ BAŞIMDAN “YAŞAMAK” GEÇTİ BAŞIMDAN
Yazıya Huozhe adlı romanı Çince aslından dilimize “Yaşamak” olarak kazandıran Bahar Kılıç’a ve Jaguar Kitap yayınevine teşekkür ederek başlayalım. Yaşamak romanı 1993 yılında Yu Hua tarafından yayımlanmıştır.

Murat KESELİ
AYNADAKİ MUAMMA AYNADAKİ MUAMMA
Aynaya baktığımızda kendimizi görürüz peki aynanın diğer tarafında başka bir dünya var mıdır, onlar da bizi görmekteler mi ve o dünya nasıldır? Sophie'nin Dünyası, İskambil Kâğıtlarının Esrarı kitaplarının yazarı Jostein Gaarder'in Pan Yayınları tarafından yayınlanan kitabi olan Aynadaki Muamma 133 sayfa ve 10 bölümden oluşmaktadır.

Bahar TÜTÜNCÜ
YAĞMUR VE ÇOCUK YAĞMUR VE ÇOCUK
O bahşetti
Ağaçları biz büyüttük
Önce salıverdik duyguları denize
Ağlara takılan
Bizden başkası değildi

Yağmur ağlayan çocuklara verilen bir
Hediyeydi sıcak günlerde

Ömer ESKİ
HASSAS ÇOCUKLAR,DAYANIKLI KARAHİNDİBA VE KIRILGAN ORKİDE HASSAS ÇOCUKLAR,DAYANIKLI KARAHİNDİBA VE KIRILGAN ORKİDE
Astrid Frank'ın yazıp Regina Kehn'in resimlediği, Semra Pelek tarafından Türkçeye kazandırılan "Enno ya da Asfalttaki Karahindiba " bir kitaptan daha çok, ruhunu kaybetmiş dünyadaki hassas çocukları anlayabilmemiz için bizlere Hayalistan'dan gönderilmiş bir mektup gibi.

İsmail ŞİMŞEK
TOKYO’NUN SON ÇOCUKLARI TOKYO’NUN SON ÇOCUKLARI
Bir şehrin son çocukları yaşça küçük olanlar mıdır, kendini çocuk hissedenler midir, yoksa çocuk kalbi taşıyanlar mıdır? Bir ülkenin son çocukları olmak neyi ifade ediyor? Japon yazar Yoko Tawada, Tokyo’nun Son Çocukları adlı kitabında bu sorulardan hangisine cevap veriyor dersiniz.

Ömer ESKİ
DEM BU DEMDİR DEM BU DEMDİR
Bazı şarkılar vardır, sadece “şarkı” demek yetmez onlara.  Çocukluğumuzdur onlar, hayatımızın en mutlu anlarında yanı başınızdaki dostumuz…  Ruhumuzda fırtınaların koptuğu mevsimlerde acımızı hafifleten deva.

Abdullah BAŞ
YETİM OSMAN YETİM OSMAN
Bir çocuk tanıyordum. Adı Osman. Mahallemizdeki diğer çocuklar ona Yetim Osman derlerdi. Ben Yetim ne demek bilmezdim. Bilmezdim çünkü o zamanlar daha çok küçüktüm. Sanırım on yaşlarındaydım.

Murat KESELİ
ÇİÇEKLERİN GÖLGESİNDE ÇİÇEKLERİN GÖLGESİNDE
Bazı insanlar önünü görebilmesi için çevresinde ne varsa ona tutunmak zorundadır. Yoksa yürüyemez, öylece kala kalır. Mesela Suzan abla var bizim mahallede. Konuşurken saçlarının kıvırcıklığı artar sanki.

İbrahim VARELCİ
OKUL VE ÖĞRETMEN OKUL VE ÖĞRETMEN
Uygarlığın gelişimine yazının bulunması kadar katkı sağlayan önemli bir gelişme de matbaanın icadıdır. Son yüzyıllardaki bilimsel gelişmelerin yayılmasına öncülük etmiş, gelişmelerin dünyanın bir ucundan diğer ucuna yayılmasını sağlamıştır.

Abdullah KARALİ
ÇOCUK VE FELSEFE ÇOCUK VE FELSEFE
Soru sormayla başlar bir çocuğun macerası, hatta hikâyesi. Sormaya başladığı anda başlar var olma süreci… Var olma merdivenin ilk basamağında bir çiçek gibi acar gözlerini yabancısı olduğu dünyaya...  

Osman ATALAY
ÇOCUK EDEBİYATINA GENEL BİR BAKIŞ ÇOCUK EDEBİYATINA GENEL BİR BAKIŞ
Çocukluk, insanın hayatına yön veren bir zaman dilimidir. İnsan kaç yaşına gelirse gelsin yaptığı iyi şeyler de kötü şeyler de bu zaman dilimine dayandırılır.

Fatma IŞIK
ÇOCUKLAR İÇİN EDEBİYAT ÇOCUKLAR İÇİN EDEBİYAT
Pek çok kaynakta edebiyat duygu, düşünce ve hayallerin etkileyici bir şekilde anlatılması olarak geçmektedir. 12 yaşına kadar olan çocukları hedef alan edebi eserler de çocuk edebiyatı olarak adlandırılmaktadır.

Mustafa ORAKÇI
SEVİM AK İLE ÇOCUK VE EDEBİYAT ÜZERİNE SEVİM AK İLE ÇOCUK VE EDEBİYAT ÜZERİNE
Sevim Hanım, Çay ilkokulundan, Çaydanlıktan, çocukların bakışlarıyla güzelleştirdiği yeşil ve mavinin şehri Rize’den merhabalar, Çaydanlık dergisinin 3. sayısının dosya konusunu “Çocuk ve Edebiyat” olarak belirledik.

İsmail ŞİMŞEK
ÇOCUKLARLA İLGİLİ SÖYLENMİŞ ÜNLÜ SÖZLER ÇOCUKLARLA İLGİLİ SÖYLENMİŞ ÜNLÜ SÖZLER
Hayatın her dalından insanların çocuklarla ilgili söyleyecek birkaç sözü vardır. Çocuklarla ilgili bu ünlü sözler, mesele çocuklarla ilgili yorumda bulunmaya gelince insanların fikir yelpazesinin ne kadar da geniş olduğunu gösteriyor.

İsmail ŞİMŞEK
BEN BENİM BEN BENİM
Bütün bir içtenliğimle samimi olduğumu düşünmek istiyorum ama düşünemiyorum. Çünkü tamamıyla yalan bir hayat yaşıyorum. Tevazudan ve benli- ğimden uzağım. Bu haldeyken de acaba halen daha insan gibi görünebiliyor muyum?

Ebubekir ASLAN
MASKE MASKE
Aylak adam olarak geçen bir tatil gününün akşam üstü. Asaf’la beraber esnaf Tahir ağabeyi ziyaretimizde, Asaf'ın sevgilisinin ayrılacağını öğrendik. Ayrılacağını dediysem Asaf’ın gönlünden değil, işten ayrılacağını ve aynı zamanda bu şehirden. 

İsmail ŞİMŞEK
GEN Mİ ÇEVRE Mİ? GEN Mİ ÇEVRE Mİ?
Gelişim psikolojisi araştırmalarına en çok konu olan sorulardan biridir: Gen mi yoksa çevre mi? Bir başka ifadeyle başta zeka olmak üzere çocukların temel becerileri doğuştan mı geliyor, yoksa sonradan çevreden mi kazanılıyor?

Sefa ÖZMEN
ÇOCUK OLMAK ÇOCUK OLMAK
Çocukluk hayatın en özel, en güzel dönemi. Kaygısız, kedersiz tek derdinin oyun olduğu karnının bile acıkmadığı zamanlar. İyi bir kişiliğin güzel bir geleceğin temellerinin atıldığı insan hayatının belki de en önemli bölümüdür çocukluk.

Nuran CEVAHİR KARTAL
KALEMİN UCUNDAKİ DÜNYA KALEMİN UCUNDAKİ DÜNYA
İnsan bir şey yapmadan önce onun önemini düşünür. Yazmak sabır ve emek gerektiren bir eylemdir. Bu yüzden yazmanın yeri ve önemi her zaman merak konusu olmuştur.

Fatma IŞIK
TATİL TANIŞMA FIRSATIDIR TATİL TANIŞMA FIRSATIDIR
Zor olan’ı yaşadığımız şu günlerde düşünmek için ne kadar da zamanımız oldu? Kelimelerin, kavramların değişmesiyle hayatımızda bir şeylerin değiştiğini gördük. İçeri ve dışarı kavramları yeniden yorumlanmaya çalışıldı

Ömer ESKİ
YAZ TATİLİNDE ÖĞRENME KAYBI OLUR MU? YAZ TATİLİNDE ÖĞRENME KAYBI OLUR MU?
Tatil, beyinde harika çağrışımlar yapan, herkesin sevdiği güzel bir kelimedir. TDK’nin tanımı da bunu doğrular niteliktedir: Tatil; “Eğlenmek, dinlenmek amacıyla çalışmadan geçirilen süre.” olarak tanımlanmıştır.

Enes SÜKÜT
KENDİ SESİNİ BUL KENDİ SESİNİ BUL
Size bir şey önerebilir miyim? Önerim bir yetenek kazanmak. Hayal gücümüzü canlandıracak, vicdanımızı ve inanç sistemimizi geliştirecek bir yetenek.

Yazar Bulunamadı