aydanl k Dergisi Arama Sonu lar

ANLAMAK i in arama sonu lar ...
Foto raf Ba l k
ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE
Felsefe Nedir? Felsefe, terim anlamı olarak Yunanca bilgelik sevgisi anlamına gelen felsefe (philosophia), sevmek (philia) ve bilgelik (sophia) sözcüklerinin birleşiminden türemiştir. Felsefe düşünürlerine filozof (philosophos) adı verilir.

Özgür SEVİMLİ
MERYEM EL-İCLİYYE MERYEM EL-İCLİYYE
Bilim tarihi deyince akla hemen Einstein, Newton, Galileo ve Aristo gibi isimler gelir. İslam Bilim tarihinin meşhurları deyince ise Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân, Farabi, İbn-i Sina, Fahreddin Razi, Harezm-i , Battani , Nasîrüddin Tûsî, İbn-i Haldun ve Ali Kuşçu gibi değerli isimler sayılır hemen hemen.

Serdar YAZICI
HUZUR’LU HAYAT HUZUR’LU HAYAT
Evliya Çelebi çok istediği seyahate çıkacağında güne bu kadar heyecanlı uyanmış mıydı acaba? Bu denli hevesle gidilecek yer neresi olabilirdi? Adeta askerin şafak saydığı gibi gün saymıştı Aynzeliha. Ne yıllar sonra memleketine gidecek gurbetçinin ne düğününe günler kalmış iki nişanlının duygularına benzerdi bu heyecan.

Erengül ŞEKER
Z KUŞAĞINI ANLAMAK Z KUŞAĞINI ANLAMAK
Değişmeyen tek şey değişimdir. Doğanın kanunu gereği canlı ve cansız varlıklarda sürekli değişimler olmaktadır. Bu değişimler içerisinde elbette insan da yer almaktadır. Çevrenin etkisi ile insan psikolojik, sosyal, kültürel, zihinsel, bedensel gibi birçok alanda değişebilmektedir. İnsanın değişimi dünyanın değişimi demektir.

Fatih ARSLAN
ÖZ’DEN SÖZE, SADIR’DAN SATIRA… ÖZ’DEN SÖZE, SADIR’DAN SATIRA…
Söze teslimiyetle girmek gerekir, mezara girer gibi her şeyi ardında bırakarak girilir söze. Enfüs’ten Âfak’a bir kova su ile uğurluyorum nasibini arayan kelimelerimi; iyi ağırlayın olur mu? Issız bir sahilin kenarından izsiz bir okyanusa yelken açmış satır ve dizelerimi…

Eminsafa Dilmaç
TOPLUMSAL TABULAR  EŞLİĞİNDE DÜŞSEL VE DUYGUSAL  KARMAŞA TOPLUMSAL TABULAR EŞLİĞİNDE DÜŞSEL VE DUYGUSAL KARMAŞA
7 milyar 837 milyon insanı bünyesinde barındıran bir gezegende insan nasıl yalnız hissedebilir? Asırlardır arıyordu cevabını, bu soruyu sormadan. Ne aradığını bilmeden nasıl bulabilirdi. Ya da buldu diyelim bulduğunu nasıl anlayabilirdi.

Hayrunisa Tut
EV ÖDEVİ EV ÖDEVİ
Ödev veya ev ödevi kavramları eş anlamlı kavramlar olup, öğretmenler tarafından öğrencilere verilen ve genellikle sınıf dışında yapılan yazılı veya sözlü çalışmalar olarak ifade edilmektedir. Genellikle ilkokul düzeyinde ev ödevi, daha sonraki yıllarda etkinlik, proje, araştırma ve performans ödevi şeklinde olmaktadır.

Prof. Dr. Gülay Ekici
TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE MASAL KAVRAMI VE TÜRK MASAL GELENEĞİ ÜZERİNE TESPİTLER
İnsanlık yüzbinlerce yıldır varlığını, çok zorlu doğa koşullarında ve kendinden üstün fiziki güce sahip canlılarla olan mücadelesini kazanabilmeye borçludur.

Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu
KARİYER HEDEFLERİNİN PLANLAMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ KARİYER HEDEFLERİNİN PLANLAMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Kariyer iş hayatında ulaşılmak istenen nokta ve bu noktaya ulaşma yönünde sarf edilen çabaların toplamıdır. Başka bir deyişle, kariyer; bireyin öğrenme, çalışma, aile, çevre ve yaşamının diğer yönleriyle iletişim halinde bulunan ve adım adım işleyen sistematik bir süreçtir.

Doc. Dr. Olcay YAVUZ
AYNADAKİ MUAMMA AYNADAKİ MUAMMA
Aynaya baktığımızda kendimizi görürüz peki aynanın diğer tarafında başka bir dünya var mıdır, onlar da bizi görmekteler mi ve o dünya nasıldır? Sophie'nin Dünyası, İskambil Kâğıtlarının Esrarı kitaplarının yazarı Jostein Gaarder'in Pan Yayınları tarafından yayınlanan kitabi olan Aynadaki Muamma 133 sayfa ve 10 bölümden oluşmaktadır.

Bahar TÜTÜNCÜ
ÇİÇEKLERİN GÖLGESİNDE ÇİÇEKLERİN GÖLGESİNDE
Bazı insanlar önünü görebilmesi için çevresinde ne varsa ona tutunmak zorundadır. Yoksa yürüyemez, öylece kala kalır. Mesela Suzan abla var bizim mahallede. Konuşurken saçlarının kıvırcıklığı artar sanki.

İbrahim VARELCİ
OKUL VE ÖĞRETMEN OKUL VE ÖĞRETMEN
Uygarlığın gelişimine yazının bulunması kadar katkı sağlayan önemli bir gelişme de matbaanın icadıdır. Son yüzyıllardaki bilimsel gelişmelerin yayılmasına öncülük etmiş, gelişmelerin dünyanın bir ucundan diğer ucuna yayılmasını sağlamıştır.

Abdullah KARALİ
GEN Mİ ÇEVRE Mİ? GEN Mİ ÇEVRE Mİ?
Gelişim psikolojisi araştırmalarına en çok konu olan sorulardan biridir: Gen mi yoksa çevre mi? Bir başka ifadeyle başta zeka olmak üzere çocukların temel becerileri doğuştan mı geliyor, yoksa sonradan çevreden mi kazanılıyor?

Sefa ÖZMEN